Osmanović: Dodik priča o kršenju Dejtona, a on je zbog kršenja na crnoj listi SAD-a

Fena
Osmanović: Dodik priča o kršenju Dejtona, a on je zbog kršenja na crnoj listi SAD-a
FOTO: Fena / Adil Osmanović

Šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta Adil Osmanović ocijenio je da je potpuno bizarna situacija da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priča o kršenju Dejtona, kada je riječ o licu koje se našlo na crnoj listi State Departmenta upravo zbog kršenja Dejtona.

"To je kao da vam se odmetnici od zakona predstavljaju kao tužioci i sudije", kazao je Osmanović.

Po njegovim riječima, o diplomatskom kapacitetu Dodika govori činjenica da je on, upravo tokom Trumpove administracije, zacementirao svoje mjesto na crnoj listi, te u Washington ni on ni njegovi bliži politički saradnici ne mogu kročiti ni kao turisti.

Što se tiče nadolazećih pregovora u Washingtonu, izvjesno je da BiH neće biti predmet razgovora. Ne može se razgovarati o BiH bez prisustva bh. zvaničnika i to svako zna, osim Dodika.

"Srbija nije garant Dejtona, sve što njeni predstavnici u odnosu na BiH mogu garantovati jeste da više nikada neće izvršiti bilo kakav agresivni akt spram njenog integriteta, suvereniteta i unutrašnjih odnosa. Srbija ima historijski, moralni i materijalni dug prema BiH koji nikada nije platila - dio tog duga će biti opisan u aktuelnoj presudi Mladiću", zaključio je Osmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije