Novalić i Izetbegović na velikom gradilištu: Investicija obećana još u Dejtonu

Fena/Radiosarajevo.ba
Novalić i Izetbegović na velikom gradilištu: Investicija obećana još u Dejtonu
Foto: Fena / Posjeta gradilištu tunela Hranjen

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i premijer FBiH Fadil Novalić posjetili su gradilište tunela Hranjen, najzahtjevnijeg dijela projekta buduće brze ceste Goražde – Sarajevo.

"Jedno od zlatnih pravila krize jeste da ne uništite investicije jer one pokreću ekonomski život, koji se na određeni način zaledio, tako da u svakom slučaju nije predviđeno smanjenje investicija i mi smo došli da vidimo kako funkcionira jedna od većih, kada izuzmemo Koridor Vc. Ovaj tunel je po dužini treći u jugoistočnoj Evropi i veoma je značajna investicija, obećana još u Dejtonu i meni je drago da smo je uspjeli započeti i vjerujemo da ćemo je uspjeti i završit", kazao je Novalić.

Federalni premijer je govorio i o predloženim izmjenama Zakona o radu, te je kazao da se i Zakon i upute Kriznog štaba sada krše jer se na gradnji tunela radi trobrigadno i zbog samoizolacije i sistema.

"Znači dužina rada je sada izvan zakona. Mi sad u Zakonu o radu pravimo set članova zakona koji će važiti od sad pa ubuduće, kada god proglasimo stanje nesreće, da se može raditi od kuće, duže, u manjim grupama i slično. To su sve pozitivne promjene koje spremamo za buduće vrijeme, definiramo samo da je stanje nesreće i u tom slučaju važe druga pravila, i neplaćeni i plaćeni rad, da se može i produžiti to vrijeme koje sadašnji zakon ne dopušta, jer sada kršimo Zakon kao i upute koje je dao Krizni štab", rekao je Novalić.

Dodao je da ih mijenjaju i kako bi u sadašnjem i budućem vremenu mogli bez problema smanjivati plaće kako bi svi podnijeli zajedno teret, ali sadašnji Zakon o radu to ne dopušta.

"Prilikom zadnje krize smo imali vrlo negativna iskustva, smanjene su plaće, ali nisu bile u granicama zakona i onda su uslijedile tužbe i ja sam zatekao milijardu maraka tužbi koje smo morali platiti. Ovaj put to nećemo dozvoliti", dodao je Novalić.

I Bakir Izetbegović je prilikom posjete naglasio da je jako važno da se investicije u BiH nastave, a "jedna od važnijih i dražih investicija je ova koja će spojiti sarajevo sa Goraždem".

"Sa ove južne strane imamo jako loš materijal, s druge strane su vode i zato se ispočetka sporo napreduje. Mislim da će se radovi jako ubrzati tako da ćemo otprilike biti u nekim rokovima", izjavio je Izetbegović.

Inžinjer kompanije Euroasfalt Jasmin Bučo naglasio je da su na gradilištu tunela Hranjen poduzete sve zaštitne mjere, radnici smješteni u kamp, imaju izolatorij, zatvoren sistem proizvodnje hrane.

Podsjetio je da su radovi na izgradnji tunela počeli sredinom septembra 2019 godine.

"Napredujemo nekih 80 metara mjesečno sa jedne strane. Izuzetno su teški geološki uslovi. Ukupno je iskopano oko 800 metara, sa ove južne strane oko 500, a sa sjeverne oko 250 do 280 metara – pojasnio je Bučo.

 

Inače, planiramo je i da delegacija Vlade FBiH posjeti i Kantonalnu bolnicu Goražde te industrijsku zonu Vitkovići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije