Rast hakerskih napada prijeti BiH: Institucije na meti, kibernetička sigurnost pod upitnikom

0
Radiosarajevo.ba
Rast hakerskih napada prijeti BiH: Institucije na meti, kibernetička sigurnost pod upitnikom
Foto: Pexels / Hakeri

Sve veći broj hakerskih napada širom svijeta uzrokuje milijarde dolara štete institucijama, organizacijama i pojedincima. Kompanije se suočavaju s mogućnošću bankrota zbog gubitka stotina hiljada ili čak miliona dolara, a situacija postaje sve ozbiljnija. Bosna i Hercegovina također nije imuna na ovu prijetnju te bilježi rastući broj napada na državne institucije.

Prošle godine zabilježeno je više prijetnji kibernetičkoj sigurnosti, a na meti su bili Vijeće ministara, Parlament i Središnje izborno povjerenstvo. Postoji bojazan da bi moglo doći do ozbiljnijih posljedica u ovoj izbornoj godini.

Nedavni hakerski napadi u Hrvatskoj također su izazvali zabrinutost. Napadnute su financijske institucije, Ministarstvo financija, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka i Zagrebačka berza, a odgovornost su preuzeli ruski hakeri.

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Dan poslije, napadnut je i najveći zdravstveni sistem u zemlji – KBC Rebro. Iako Rusi negiraju napad na bolnicu, tvrdeći da su ciljali samo financijske institucije, teško im je vjerovati s obzirom na trenutnu situaciju u Europi.

U vremenu kada se svijet sve više polarizira, kibernetički napadi postaju novi način ratovanja. Borba protiv tih napada postaje sve kompleksnija, a Bosna i Hercegovina je među državama koje su posebno ranjive, piše Večernji list BiH.

Istražitelj u Odjelu za borbu protiv kibernetičkog kriminala FUP-a, Saša Petrović, još 2022. godine upozorio je da BiH nije razvila resurse niti strategiju za zaštitu od cyber-napadača. Usprkos tome, sistemi kibernetičke sigurnosti još nisu uspostavljeni na potrebnoj razini.

Ruski hakeri preuzeli odgovornost za napad na hrvatske institucije

Ruski hakeri preuzeli odgovornost za napad na hrvatske institucije

U Hrvatskoj, stručnjaci za kibernetičku sigurnost, poput Alena Delića iz Udruge menadžera sigurnosti, naglašavaju važnost saradnje svih institucija i službi. Prema riječima Marka Gulana, stručnjaka za kibernetičku sigurnost, napadi nisu slučajni i često imaju specifične ciljeve. On ističe da je globalna scena neprilagođena kibernetičkom djelovanju te da je pitanje kada, a ne hoće li, doći do napada.

Direktor FBI-a upozorio je da postoje dvije vrste korisnika: oni koji su napadnuti i oni koji ne znaju da su napadnuti. Sistemi kibernetičke sigurnosti trebaju biti kontinuirano testirani i prilagođavani kako bi se povećala otpornost na napade.

Gulan ističe da se napadi često pripremaju godinama, a napadači ponekad imaju i "krtice" unutar organizacija koje odaju podatke. Napadi s visokim motivom i sponzorstvom često ciljaju velike sisteme i mogu trajati godinama prije nego što postanu vidljivi.

Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim izazovima u području kibernetičke sigurnosti. Potrebna je hitna uspostava učinkovitih sistema zaštite kako bi se spriječili budući napadi i zaštitile ključne institucije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije