Nakon haosa u Zagrebu: Pitali smo sarajevske bolnice i Dom zdravlja - kako se štite od hakera?

2
M. F.
Nakon haosa u Zagrebu: Pitali smo sarajevske bolnice i Dom zdravlja - kako se štite od hakera?
Foto: Kolaž / Cyber sigurnost zdravstvenih institucija Kantona Sarajevo

Hakeri su napali sisteme Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Kibernetički napad dogodio se u četvrtak, 27. juna, u jutarnjim satima. Zbog obima napada, u KBC-a Zagrebu su bili primorani isključiti sve sisteme zbog dodatnih provjera.

Ovaj napad je uzrokovao velike probleme u radu i funkcionisanju bolnice.

"Čak i banalne stvari, kao što su printanje nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, zapravo radiolog isto ima problema pristupiti tim slikama, a mi ne možemo doći do tog nalaza, nego se mora pisati doslovno ručno. Ne radi nam cijeli bolnički, informacijski sistem, koji inače koristimo za praktično sve što radimo" rekao je šef odjela za hitne slučajeve KBC-a Zagreb Ivan Gornik.

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

U želji da provjerimo sigurnosnu situaciju u zdravstvenim institucijama unutar Kantona Sarajevo, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Opću bolnicu i KCUS

Iz JU Dom zdravlja KS su nam javili da "sve odgovore na pitanja u vezi zaštite informatičkog sistema može dati kompanija MedIT koja je još 2013. godine potpisala ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS o uspostavljanju i održavanju informatičkog sistema u Kantonu Sarajevo."

Kontaktirali smo i kompaniju MedIT i pitali kakvo je sigurnosno stanje u institucijama koje oni osiguravaju. Rekli su nam da nisu ovlašteni da komentarišu specifikacije sistema jer je Zavod zdravstvenog osiguranja vlasnik softvera.

Dom zdravlja Vrazova/Ilustracija
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Dom zdravlja Vrazova/Ilustracija

Ipak, podcrtali su da su poduzete sve mjere, te da je situacija na najvišim sigurnosnim nivoima. Iz MedIT-a naglašavaju da nema bilo kakvog razloga za očekivati probleme u cyber sigurnosti domova zdravlja.

Iz Opće bolnice su za Radiosarajevo.ba javili da su svjesni rizika cyber napada i da stoga intenziviraju ulaganja u sigurnost informacijskih sistema.

"Naša zdravstvena ustanova je svjesna rizika povezanih s cyber napadima. U proteklim godinama, ulaganja u sigurnost informacijskih sistema su se intenzivirala, ali svijest o ranjivosti ostaje visoka s obzirom na brz razvoj tehnologije i sofisticiranost napadačkih tehnika", rekli su iz Opće bolnice.

Na to su dodali i da su "trenutno implementirane razne mjere kako bi se zaštitili informatički sistem u našoj zdravstvenoj ustanovi. To uključuje upotrebu najnovijih antivirusnih rješenja, firewalla, enkripciju podataka, redovite sigurnosne provjere".

Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš'

Što se tiče reakcije u slučaju napada, kažu da Opća bolnica ima detaljne planove za reakciju i oporavak u slučaju napada, ali zbog sigurnosti samog sistema nismo u mogućnosti da daju detaljne informacije.

Također naglašavaju da neće stati na trenutnim mjerama.

"Kontinuirano radimo na poboljšanju sigurnosti naših informatičkih sistema. To uključuje redovito ažuriranje softvera, implementaciju naprednih sigurnosnih alata i tehnologija poput umjetne inteligencije za detekciju prijetnji", rekli su iz Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'.

U vrijeme pisanja ovog članka je izostao odgovor iz KCUS-a, pa se samo možemo nadati da je i kod naše najveće zdravstvene ustanove sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije