Haos u Zagrebu: Izveden hakerski napad na Klinički bolnički centar

0
Radiosarajevo.ba
Haos u Zagrebu: Izveden hakerski napad na Klinički bolnički centar
Foto: KBC Zagreb / KBC Zagreb

Hakeri su napali sisteme Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Kibernetički napad dogodio se danas, 27. juna, u jutarnjim satima, a bili su primorani isključiti sve sisteme zbog dodatnih provjera.

"Sigurnost bolesnika nije ugrožena. Svi hitni bolesnici su u salama. Sve funkcionira. Malo teže, ali važno da funkcionira. Preglede će svi obaviti. Problem je u tome što duže traje printanje nalaza. Laboratorij radi normalno, ali je ljudima malo teže", rekao je pomoćnik direktoea za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

Kaže kako motiv napada u ovom trenutku nije poznat. Ne sjeća se, kaže, da su do sada imali kibernetički napad.

Kultura na ulice 2024 | Sarajevski mališani uživali u predstavi "Stonoga Goga"

Kultura na ulice 2024 | Sarajevski mališani uživali u predstavi "Stonoga Goga"

"Bolnički informatički sistem bi trebao proraditi vrlo brzo, a izvor napada ne mogu znati, forenzika je uključena kao i sve nadležne službe. Kibernetički napadi se događaju svugdje. Ako mogu ući u Pentagon, mogu i kod nas. Strah o tome da se može dogoditi postoji već dugo vrijeme kod nas. Nije bilo pitanje hoće li se dogoditi, već kad će se dogoditi", dodao je.

Cijelu situaciju oko hakerskog napada je prokomentarisao šef odjela za hitne slučajeve KBC-a Zagreb Ivan Gornik.

Uživo: Press konferencija ispred KBC-a Zagreb povodom kibernetičog napada na sustave bolnice

Posted by 24sata on Thursday, June 27, 2024

"Čak i banalne stvari, kao što su printanje nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, zapravo radiolog isto ima problema pristupiti tim slikama, a mi ne možemo doći do tog nalaza, nego se mora pisati doslovno ručno. Ne radi nam cijeli sistem bolnički, informacijski, koji inače koristimo za praktično sve što radimo" rekao je.

Kaže kako nije moguće odgovoriti koliko će pacijenti čekati

Nadam se da ćemo dio pacijenata uspjeti preusmjeriti u druge bolnice. Životno ugroženi pacijenti se mogu zbrinuti barem inicijalno. Većina stvari se i može odraditi, samo što sve ide puno sporije. Ako svedemo obradu na samo nužnu i najhitniju, onda ti neće čekati, nego će dobiti ono što trebaju s malim zakašnjenjem.

Upozorenje za korisnike: Ovu grešku mnogi prave kad su na odmoru, a može ih koštati

Upozorenje za korisnike: Ovu grešku mnogi prave kad su na odmoru, a može ih koštati

Bitno je da reduciramo našu obradu i sav naš posao da uz taj vrlo vrlo spori protok možemo odraditi" dodao je šef odjela Gornik.

Kroz dio Objedinjenog hitnog bolničkog prijama dnevno prođe 300 do 400 ljudi, otkrio je pročelnik Gornik. Kaže da dosada nisu imali kibernetički napad, ali su imali slične kratkotrajne ispade informacijskog sistema zbog lokalnih razloga koji bi se brzo riješili. Zamolio je građane da poštede Hitnu dolazaka bez prave nužnosti i bez ozbiljnog problema, dok građane koji dođu ipak moli za strpljenje. 

"Hodamo s betonskim čizmama, jako smo spori" kazao je, dodajući da će sve pacijente zbrinuti, samo će im duže trebati, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije