Zastrašujuće: Dao hakerima mjesec dana da mu 'unište život', evo šta su sve uspjeli

1
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće: Dao hakerima mjesec dana da mu 'unište život', evo šta su sve uspjeli
Pixabay / Ilustracija

Korištenje interneta i društvenih medija može biti sigurno ako se obavlja pažljivo, no izgled hakera čini se uvijek prisutan.

Međutim, jedan čovjek odlučio je dobrovoljno dozvoliti da mu se to dogodi kako bi istaknuo koliko je lako postati žrtva hakera.

Prošle godine, YouTuber Zac Alsop krenuo je na jedan od ozbiljnijih izazova na ovoj platformi nakon što je postao žrtva bolne prijevare.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Zac je na kraju doživio da mu je ukradeno čak 53.853 dolara s poslovnog bankovnog računa - nešto što možemo tvrditi da je potpuno uništavajuće za život.

YouTuber je dokumentirao zastrašujuću prijevaru na svom kanalu, priznajući da je njegovo iskustvo bilo 'prilično užasno'.

Sarajlija hakovao profil djevojke i ucjenjivao je objavom eksplicitnih fotografija

Sarajlija hakovao profil djevojke i ucjenjivao je objavom eksplicitnih fotografija

Unatoč strašnom iskustvu, Zac je uspio vratiti novac na svoj račun, što mu je bilo olakšanje.

Međutim, ovaj doživljaj hakiranja potaknuo je YouTubera na razmišljanje: Šta bi se dogodilo da hakeru bude dano više vremena?

Činjenica da je haker mogao ukrasti tako veliki iznos novca za pet minuta dovoljno je zastrašujuća, a teško je zamisliti što bi mogli učiniti s još više vremena.

Stoga, kako bi upozorio svoje pratitelje na opasnosti hakera, Zac je dao dvojici profesionalnih prevaranata 28 dana da mu unište život.

Nakon potpisa izjave o odricanju od progona za profesionalne hakere Tonyja Salesa i Solomona Gilberta da rade ono što bi kriminalac radio bez pravnih posljedica, Zac je bio izložen nizu zastrašujućih hakirajućih trikova tokom šest mjeseci.

Počelo je time što su Sales i Gilbert objavili nekoliko poruka i objavljivali nekoliko postova na Zacovim društvenim mrežama, ali to je bio samo početak. Samo nekoliko dana kasnije, Solomon je uspio pristupiti Zacovom broju socijalnog osiguranja i informacijama s njegove vozačke dozvole.

Samo s tim, profesionalni hakeri su mogli preusmjeriti Zacovu poštu putem poštanskog pružatelja u Velikoj Britaniji, čime su dobili nove oblike identifikacije poslane na drugu adresu.

Video na YouTubeu zatim prikazuje Salesa kako pretražuje Zacove smeće u uredu, otkrivajući njegovu kućnu adresu, e-mail adrese, brojeve telefona i informacije o bankovnom računu. To je omogućilo vještom dvojcu da replicira Zacov digitalni identitet do čak 60 posto.

Međutim, hakiranje nije stalo tu, jer su Sales i Gilbert također mogli stvoriti deepfake verziju Zacova lica, što im je omogućilo otvaranje novog bankovnog računa, računa za kriptovalute te čak i podizanje kredita, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije