Stručnjakinja upozorava: 'Ne učestvujte u ovom TikTok trendu, hakeri vas čekaju'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja upozorava: 'Ne učestvujte u ovom TikTok trendu, hakeri vas čekaju'
Foto: TikTok / TikTok

Stručnjak za kibernetičku sigurnost upozorio je ljude da se suzdrže od učešća u Instagram trendu 'Upoznaj me'.

Trendovi na društvenim mrežama dolaze i prolaze, a trenutno veoma popularan među generacijom Z je trend 'Upoznaj me'.

Trend 'Upoznaj me' počinje sa unaprijed napravljenim obrascem koji postavlja pitanja o vašem uzrastu, visini, datumu rođenja, tetovažama, piercingima, fobijama, omiljenom godišnjem dobu, umjetniku, mjestu, hrani i piću.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Eliana Shiloh, analitičarka za kibernetičke i strateške rizike u Deloitte-u, upozorila je da učešće u najnovijem trendu može izazvati više štete nego koristi.

U videu na TikToku pod korisničkim imenom @elshiloh, stručnjakinja je rekla: "Ako ste učestvovali u onom Instagram trendu sa svim pitanjima, doslovno obrišite to sada.

@elshiloh

literally delete rn save yourself!! #cybersecurity #hackers #instagramtrend

♬ original sound - eliana shiloh

Ovo je nacija hakera. Doslovno sam počela popunjavati i onda sam pomislila, čekaj malo. Ovo su odgovori na mnoga moja sigurnosna pitanja."

Eliana je dalje tvrdila da će hakeri 'uživati' sa ovim Instagram trendom, dodajući: "Ne znam za vas, ali meni su napravili dosta lažnih naloga. Ovo je gorivo za vatru."

Nakon viralnog TikToka, koji ima više od 1,5 miliona pregleda, Eliana je detaljnije govorila na ovu temu za New York Post.

"Iako odgovori na vaša sigurnosna pitanja možda nisu nešto  uključeno u ove trendove, učešće u njima daje 'lošima' iscrpan popis vaših lično prepoznatljivih informacija", rekla je.

"Takođe, imam osjećaj da se zaista približavamo ledenoj santi kada je u pitanju dijeljenje naših brojeva socijalnog osiguranja. Ovo je drugi korak prema tome."

@elshiloh

Replying to @lexi good morning new york post #nypost

♬ original sound - eliana shiloh

"Općenito, objavljivanje na društvenim medijima može omogućiti ljudima da lako saznaju odgovore na vaša sigurnosna pitanja i pristupe vašim računima", zaključila je stručnjakinja, piše Unilad

Mnogi su se spustili u sekciju komentara na TikToku i može se reći da mnogi ne uzimaju savjet stručnjaka ozbiljno.

"Moj odgovor nema veze sa mojim sigurnosnim pitanjima", komentarisala je jedna osoba.

Druga je dodala: "jer će moja šifra biti votka brusnica kao moje omiljeno piće?? šta", dok je treća primijetila: "moja sigurnosna pitanja nemaju veze s tim pitanjima???"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije