Osuđen haker koji je objavio klipove igre GTA VI, provest će ostatak života u zatvorskoj bolnici

0
Radiosarajevo.ba
Osuđen haker koji je objavio klipove igre GTA VI, provest će ostatak života u zatvorskoj bolnici
Foto: Rockstar Games / Scene iz trailera GTA IV

Haker koji je primarno odgovoran za curenje desetina klipova igre Grand Theft Auto VI koja je još uvijek u razvoju, osuđen je na neodređenu kaznu zatvora u sigurnoj bolnici.

Prema BBC-ju, haker Arion Kurtaj (18) je član međunarodne hakerske grupe Lapsus$, koja je prethodno izvela brojne napade na velike kompanije uključujući Nvidia, Microsoft, Samsung i Uber.

Kurtaj je navodno bio na uslovnoj slobodi zbog napada na Nvidia i pod policijskom zaštitom u hotelu Travelodge kada je napad izveden u septembru prošle godine. Iako mu je laptop bio zaplijenjen u to vrijeme, Kurtaj je ipak uspio da hakuje unutrašnje sisteme Rockstara koristeći Amazon Firestick, TV u hotelu i mobilni telefon. Nekoliko dana kasnije, postavio je klipove i izvorni kod igre na online forum GTAForums.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Kurtaj je proglašen nesposobnim za suđenje zbog medicinske dijagnoze akutnog autizma, što je rezultiralo zahtjevom da porota jednostavno odredi da li je on odgovoran za napad, a ne da li je imao kriminalnu namjeru. Navodno je bio nasilan dok je bio u policijskom pritvoru, uključujući "desetine izvještaja o povredama ili oštećenju imovine", prema BBC-ju.

Također se navodi da je psihijatrijska procjena na ročištu pokazala da Kurtaj "nastavlja izražavati namjeru da se što prije vrati sajber kriminalu. Veoma je motivisan".

Iako je odbrana Kurtaja navodno tvrdila da uspjeh nedavnog trailera za GTA VI pokazuje da hak nije imao mjerljiv negativan uticaj na Rockstar, Rockstar je sa svoje strane tvrdio da ih je hak koštao pet miliona dolara i hiljada sati radnog vremena osoblja. Suđenje je završeno osuđivanjem Kurtaja na neodređenu kaznu zatvora u sigurnoj bolnici, s mogućnošću da bude oslobođen ako ljekari utvrde da više nije prijetnja drugima.

Curenje podataka o Grand Theft Auto 6 bilo je, u to vrijeme, jedno od najvećih curenja u historiji igara. Obuhvatili su izvorni kod igre i 90 video klipova, sve s nedovršenim resursima i drugim elementima u razvoju. Procurili video snimci su brzo uklonjeni od strane izdavača Take-Two Interactive, a Rockstar je ubrzo potvrdio u javnom saopćenju da je ovo hakovanje bilo stvarno.

Iako je Kurtaj suđen i osuđen zajedno, prema BBC-ju, s još jednim neimenovanim 17-godišnjim članom grupe, vjeruje se da je još nekoliko članova Lapsus$ i dalje na slobodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije