Ruski hakeri preuzeli odgovornost za napad na hrvatske institucije

2
Radiosarajevo.ba
Ruski hakeri preuzeli odgovornost za napad na hrvatske institucije
Foto: Pexels / Ilustracija / Hakerski napadi

Ruska hakerska skupina NoName057(16) je na društvenoj mreži Telegram preuzela odgovornost za hakerske napade na hrvatske institucije koji su se dogodili u srijedu.

Podsjetimo, na meti hakera našli su se Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka berza, a u četvrtak je napadnut i KBC Zagreb, zbog čega su se pregledi obavljali sporije.

"Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku pa smo se odlučili 'podsjetiti'", napisali su hakeri NoName057(16) na Telegramu, uz popis institucija koje su napali.

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Na tom su popisu Ministarstvo financija, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačka berza.

Poruku su objavili 26. juna, kada se dogodio prvi hakerski napad, no kako se napad na KBC Zagreb dogodio dan kasnije, 27. juna, još se ne zna jesu li ovi hakeri odgovorni i za njega, javlja Jutarnji.

Prema podacima na dvije društvene platforme skupina je proteklih dana, osim u Hrvatskoj, srušila niz stranica u Ukrajini, Austriji, Belgiji, Cipru, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Prema podacima organizacija koje prate hakerske napade NoName057(16) je proruska hakerska skupina koja se prvi put pojavila u aprilu 2022. i od tada, prema vlastitim tvrdnjama, napada internetske stranice državnih institucija, medija i privatnih tvrtki u Ukrajini, Europi i SAD-u.

U Hrvatskoj su u srijedu i četvrtak žrtve hakerskih napada bili KBC Zagreb i nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije