Kina izvršila ogroman hakerski napad na Ministarstvo odbrane Velike Britanije?

0
Radiosarajevo.ba
Kina izvršila ogroman hakerski napad na Ministarstvo odbrane Velike Britanije?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ministarstvo obrane Britanije (MoD) je navodno pogođeno kineskim cyber-napadom.

Hakiranje je ciljalo na MoD-ovu sistem plaćanja koji uključuje imena i bankovne podatke trenutnih i bivših članova oružanih snaga.

Svaki vojnik osim specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva bio je pogođen, što čini oko 270.000 ljudi. Povreda također uključuje nekoliko tisuća kućnih adresa. Ministar obrane Grant Shapps će izvijestiti Zastupnički dom u utorak poslijepodne.

Akcija spašavanja traje, državna agencija poručila: "Molite se za predsjednika Raisija"

Akcija spašavanja traje, državna agencija poručila: "Molite se za predsjednika Raisija"

Iako se ne očekuje da će izravno imenovati Peking u svojoj izjavi, Sky News, koji je prvi objavio priču, izvijestio je da je Kina pod sumnjom. Službenici su rekli Politico London Playbook da njihov rad nije zadovoljio visoke standarde za javno pripisivanje.

Konzervativni zastupnici brzo su upirali prstom u Peking. Konzervativni zastupnik i bivši predsjednik Odbora za obranu Tobias Ellwood rekao je za Sky da Kina "vjerojatno gleda financijski ranjive s ciljem da ih se prisili u zamjenu za novac."

Pod pritiskom izvještaja u utorak ujutro, britanski ministar kabineta Mel Stride rekao je istom emitentu da je MoD "vrlo brzo djelovao da bi ovu bazu podataka uklonio s interneta" i da vlada cyber sigurnost "izuzetno ozbiljno". Odbio je optužiti Kinu.

Očekuje se da će zastupnici čuti od Shappsa da se pokreće potpuna istraga, uključujući i da li je došlo do propusta kod neimenovanog privatnog izvođača radova. MoD će, prema prenošenju magazina Politico, u utorak kontaktirati sve pogođene vojnike i veterane.

Govornik Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je: "Ministar obrane će održati planiranu izjavu Zastupničkom domu ovog popodneva, objašnjavajući višestruki plan podrške i zaštite osoblja."

John Healey, opozicioni ministar obrane Laburista, rekao je da postoji "mnogo ozbiljnih pitanja na koja treba odgovoriti."

Britanska vlada ranije ove godine optužila je "kineske državno povezane aktere" da stoje iza dva odvojena 'zlonamjerna' napada na britanski nadzorni organ za izbore i same zastupnike.

Kineska ambasada u Londonu reklo je u utorak da su tvrdnje "potpuno izmišljene i zlonamjerne klevete", i pozvalo na kraj "anti-kineske političke farse" u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije