Uposlenik njemačkog političara uhapšen zbog sumnje za špijunažu za Kinu

0
Radiosarajevo.ba
Uposlenik njemačkog političara uhapšen zbog sumnje za špijunažu za Kinu
Foto: EPA - EFE / Skup AfD-a iz 2020. godine

Njemačka policija uhapsila je pomoćnika visokog zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) pod sumnjom da špijunira za Kinu, u najnovijem slučaju špijunaže koji je šokirao Njemačku.

Jian Guo, saradnik Maximiliana Kraha, sumnjiči se da je proslijeđivao osjetljive informacije o Evropskom parlamentu kineskom Ministarstvu državne sigurnosti, ili MSS.

Navodni špijun, koji je identificiran kao zaposlenik gospodina Kraha u bazi podataka Evropskog parlamenta, također je navodno špijunirao kineske opozicione figure.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Guo, koji se suočava s optužbama za djelovanje kao agent strane države, uhapšen je u Drezdenu, Njemačka, od strane policije koja je također pretražila nekoliko stanova povezanih s njegovim hapšenjem. Razumije se da je živio kako u Drezdenu, tako i u Briselu, gdje se nalazi sjedište Evropskog parlamenta.

Prema Bildu, njemačkom tabloidu, osumnjičeni je ponudio svoje usluge kineskim obavještajnim službama prije otprilike deset godina. Ali u to vrijeme je bio smatran nepouzdanim od strane Pekinga i potencijalno dvostrukim agentom.

Novine su objavile fotografiju gospodina Kraha i gospodina Gua, koja skriva lice ovog potonjeg zbog njemačkih zakona o privatnosti, prikazujući ih kako se smiješe sjedeći za stolom u restoranu.

'Napad iznutra'

Nancy Faeser, njemačka ministrica unutarnjih poslova, opisala je optužbe kao 'izuzetno ozbiljne' jer predstavljaju 'napad iznutra' na Evropski parlament.

"Ako se potvrdi da je zaposlenik Evropskog parlamenta špijunirao za kineske obavještajne službe, to bi bio napad iznutra na evropsku demokratiju", rekla je.

U napadu na gospodina Kraha, koji je zaposlio gospodina Gua, dodala je: "Svako ko zapošljava takvog člana osoblja također nosi odgovornost... ovaj slučaj mora biti precizno rasvijetljen. Sve veze i pozadina moraju biti osvijetljeni."

AfD je opisao slučaj kao 'vrlo uznemirujući', dok je gospodin Krah negirao bilo kakvo znanje o tome da mu je pomoćnik špijun kada su ga njemački mediji kontaktirali nakon što su objavljene vijesti o hapšenju.

Gospodin Krah, kontaktiran od strane Bilda, rekao je da prema najboljim saznanjima njegov zaposlenik samo ima "kontakte s oficijelnim kineskim tijelima u ambasadi".

"Kako nemamo daljnjih informacija o slučaju, moramo sačekati daljnje istrage saveznih tužilaca", rekao je portparol AfD-a.

Ovo dolazi nakon što je njemačka policija također uhapsila tri njemačka državljanina osumnjičena za pokušaj pružanja tehnologije MSS-u koja bi mogla imati vojnu upotrebu. Pretpostavlja se da je ova navodna kineska špijunska grupa, koja se čini nepovezanom s slučajem gospodina Gua, koristila londonsku kompaniju kao paravan kako bi proslijedila obavještajne informacije Pekingu.

Također slijedi hapšenje dva njemačko-ruska državljanina prošle sedmice zbog optužbi za špijuniranje za Rusiju i planiranje sabotažnih napada na vojne lokacije SAD-a u Njemačkoj koje podržavaju Ukrajinu.

Pomoćnik već dugo izaziva sumnje među kolegama

Istraga The Telegrapha o Maximilianu Krahu je ranije otkrila neobično bliske veze njemačkog političara s Kinom.

"Iskreno, ne mislim da ima previše iznenađenja", rekao je zvaničnik Evropskog parlamenta nakon hapšenja pomoćnika njemačkog zastupnika.

Gospodin Guo već dugo budi sumnje među kolegama zbog nedostatka njemačkih ili engleskih jezičnih vještina i percipiranog lobiranja u korist Kineske komunističke partije.

Njegova društvena stranica LinkedIn navodi ga kao člana odbora Saveza standarda industrije LED-a u Kini, koji podržava vlada, kao i da obavlja funkciju u firmi Fenda Technology, proizvođaču hardvera za Huawei.

Gospodin Guo radi za gospodina Kraha od 2019. godine. U tom vremenu, pomoćnik je prilazio drugim političarima i zvaničnicima AfD-a, pozivajući ih na putovanja u Kinu, rekli su izvori. Gospodin Guo obećao je pomoći u relaksaciji stroge kineske karantene zbog koronavirusa, prema internim komunikacijama stranke.

Gospodin Krah bio je član "Grupacije prijateljstva EU-Kina" Europskog parlamenta, neformalne grupe zastupnika koja se smatrala bliskom kineskoj državi.

Kontroverzno tijelo formirano je 2006. godine i suspendovano je 2021. godine zbog zabrinutosti da je postalo previše blisko kineskom aparatu za vanjske poslove.

AfD političar, koji sjedi u federalnom izvršnom odboru stranke, koji pomaže oblikovati njene spoljnopolitičke stavove, opisao je izvještaje o masovnim logorima interniranja i zlostavljanju manjinskih ujgurskih populacija u zapadnom regionu Xinjiang u Kini kao "anti-kinesku propagandu" i "horor priče".

Također je primio nekoliko plaćenih putovanja u Kinu, prema javnim objavama Evropskom parlamentu.

Kompanija navedena kao Huawei Research Center pokrila je troškove letova u poslovnoj klasi između Brisela, Pekinga, Zhenjianga, Taizhoua i Lishuija, kao i boravke u hotelima sa četiri i pet zvjezdica na šestodnevnom putovanju u novembru 2019. godine.

Razlog putovanja gospodina Kraha bio je "razgovor, konferencija i predavanje".

'Zvijer' Kina koju 'zapadni liberali koriste kako bi prevarili ljude'

Intervencije gospodina Kraha u Evropskom parlamentu često su korištene za daljnje odnose između EU i Kine.

U maju 2020. godine, podnio je pismeno pitanje Europskoj komisiji sugerirajući: "Povratak u normalnost zahtijeva dobru saradnju s Kinom".

Pitao je: "Kakvi planovi Komisija ima za saradnju između EU i Kine za našu međusobnu korist?"

U intervjuima s kineskim medijskim kućama, Krah tvrdio je da "Kina sada postala zvijer koju zapadni liberali koriste kako bi prevarili ljude", tvrdeći da je to razlog podrške Zapada Tajvanu.

Telegraph je intervjuisao gospodina Kraha u martu, a tada je izrazio stav da je globalna moć Zapada u padu. Također je izgledalo da izjednačava pro-ukrajinske sentimente na desnom krilu sa anti-kineskim stavom.

"Unutar desničarskog krila, postoji jedna glavna tema koja nas dijeli, a to je vrlo pro-transatlantski, anti-ruski (osjećaj) unutar desnog krila, koje bi željelo biti u Ukrajini i priprema rat na Tajvanu", rekao je.

Dodao je: "S druge strane, imate AfD, koji vjeruje da je zapadna dominacija svijeta gotova, da će budućnost biti mnogo više oblikovana od strane Globalnog Juga i da je vrijeme za preispitivanje vanjske politike."

Također je sugerirao da će manje EU države vjerovatno tražiti podršku izvan EU u budućnosti, poput SAD-a ili Kine, budući da Brisel nije u stanju pomoći im u suočavanju s dugoročnim 'izazovima'.

"Mi smo toliko povezani s našim susjedima i izazovi svijeta sutra su još uvijek veliki za male evropske zemlje poput Češke, Slovačke, Mađarske, Luksemburga koje nisu sposobne nositi se s tim izazovima", rekao je u intervjuu.

"Dakle, ako nemate evropsku strukturu, te zemlje će definitivno sklopiti dogovore s neevropskim snagama. Najvjerojatnije sa Sjedinjenim Državama, možda Kinom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije