Radnici BHRT-a najavili proteste: Višemilionska dugovanja problem javnog servisa

Srna
Radnici BHRT-a najavili proteste: Višemilionska dugovanja problem javnog servisa
/ Anadolija
Čelnici Samostalnog sindikata radnika BHRT-a najavili su kako počinju sa organizacijom protesta, zbog alarmantnog stanja u javnom servisu uzrokovanog nestabilnim finansiranjem.

"Sindikat je donio odluku, počet ćemo da pripremamo proteste i u tome ćemo tražiti podršku svih", rekla je potpredsjednica SSR-a u BHRT-u Svjetlana Topalić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je istakla da je jedan od razloga što još nije određen datum protesta to što se želi dati vremena novom Upravnom odboru BHRT-a da odradi dio posla koji je u njegovom domenu, jer je tek preuzeo dužnost.

Prema njenom mišljenju usvojene izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu u , kojima je do kraja godine produžen sistem naplate RTV takse putem telekom operatera, nije riješenje.

"I onaj mali dio digitalne opreme kupljen je na uštrb plata radnika. Već 22 mjeseca radnicima BHRT-a ne uplaćuju se doprinosi za penziono osiguranje. Trenutno se radnicima duguje oko sedam miliona KM što za penzijsko-invalidsko osiguranje, što za neuplaćene poreze", kazao je Damir Smital, predsjednik sindikata.

On je saopćio da su, prema podacima menadžmenta BHRT-a, potraživanja ovog medija od FTV-a skoro 20 miliona KM, od čega 4,3 miliona za RTV taksu koju je FTV naplatila od građana, a nije uplatila BHRT-u, i 15,7 miliona KM za usluge koje su radnici BHRT-a izvršili za FTV.

"RTRS za neuplaćenu taksu duguje BHRT-u oko 13 miliona KM", naveo je Smital i upozorio da bi u pitanje moglo da bude dovedeno emitovanje Lige šampiona i Liga Europe.

Prema njegovom mišljenju, BHRT je potrebna nova reorganizacija, temeljna i poštena sistematizacija, ali, prije svega, kao preduslov svega toga, potrebno je riješiti stabilno finansiranje BHRT-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije