Radnici BHRT-a održali protest: Ugrožene egzistencije, uvjeti katastrofalni

Anadolija
Radnici BHRT-a održali protest: Ugrožene egzistencije, uvjeti katastrofalni
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u Bosanskohercegovačkoj radio-televiziji (BHRT) održao je danas protest upozorenja zbog, kako su kazali, katastrofalne finansijske situacije u ovoj kući.

Zbog toga je, kažu, ugrožena egzistencija svih radnika i njihovih porodica.

Prema njihovim riječima, upitne su plaće radnicima, ne uplaćuju se redovno svi doprinosi, uvjeti rada su katastrofalni, a sredstva za rad su zastarjela. Zbog svega toga Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtjeva hitno rješavanje stabilnog finansiranja BHRT-a.

Upravni odbor podsjetio je da traži da se navedeni zahtjev realizira u roku od 60 dana, a o ovom problemu su upozorene sve nadležne institucije, ali se do danas ništa nije riješilo, u prvom redu zbog, kako su kazali, političke neodgovornosti.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital izjavio je da je protest organiziran kako bi ukazali na mnogobrojne probleme radnika BHRT-a, na "neodgovorno ponašanje vladajućih struktura koje su prema zakonima u BiH dužne riješiti problem".

"Radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za penziono osiguranje više od 20 mjeseci. Za to vrijeme, BHRT uredno plaća kredit za jedan dio digitalne opreme. Naravno, BHRT-u je potrebna nova oprema kako ne bismo nastavili zaostajati za javnim servisima u Evropi, jer osim ovog, manjeg dijela nabavljene digitalne opreme ostatak naših sredstava za rad je iz vremena davnih osamdesetih godina prošlog vijeka", rekao je Smital.

Smatra da je osnovni uzrok svih problema nepostojanje političke volje da se osigura stabilno finansiranje BHRT-a i da ne postoje nikakve naznaka da će se stanje ubrzo promijeniti.

Današnjem skupu podršku je pružio i Savez samostalnih sindikata, čiji je predsjednik Ismet Bajramović izjavio da se danas protestvovalo ne samo za spas BHRT radnika, već i spas svih medijskih zaposlenika.

Sve medijske kuće u BiH pozvao je na ujedinjenje, odnosno formiranje sindikata kakvi su formirani širom Evrope i da se kao takvi, ujedinjeni, izbore za svoja prava.

"Narod misli da u ovoj kući zaposleni imaju enormno visoke plaće. Nažalost, ja moram da kažem, i to sam pročitao, da 62 posto ljudi ima plaću od 550 do 700 maraka, da je vaš prosjek plaća ispod prosjeka države BiH. Narod treba da zna istinu, narodu neko mora reći istinu. Medijski radnici su ti koji mogu to da kažu, već odavno pozivam sve medijske radnike da se konačno ujedine i konačne naprave granski sindikat koji će biti najjači sindikat unutar BiH", poručio je Bajramović.

Borka Rudić iz Udruženje BH novinari, koje je i ranije ukazivalo na važnost opstanka javnog RTV sistema u BiH i tražilo urgentno rješavanje problema finansiranja, istaknula je da je jako važno da sindikat danas javno kaže da će biti u stalnom zasjedanju i stalnom protestnom okupljanju do trenutka dok se ne riješi stabilno finansiranje javnih servisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije