Sindikati u BHRT-u podijeljeni: Jedni organiziraju proteste, drugi kritikuju

Radiosarajevo.ba
Sindikati u BHRT-u podijeljeni: Jedni organiziraju proteste, drugi kritikuju
Nakon što je prije nekoliko dana UO Samostalni sindikat radnika BHRT najavio da će u ponedjeljak održati protest upozorenja, danas se oglasila i Sindikalna organizacija BHRT, kroz čije saopćenje se može vidjeti podjela državnog RTV servisa.

Cijeloj javnosti je jasno da se BRHT već godinama nalazi u nezavidnom položaju, a čini se da tome dodatno doprinosi i podjela između sindikalnih organizacija. Ovog puta Sindikalna organizacija BHRT obavijestila je javnost da ona nema veze sa najavljenim protestom i da ga neće podržati.

"Razlog je jednostavan: ne razumijemo smisao protesta! Naš Sindikat tokom dvije godine svog postojanja, protestima, vanrednim skupštinama, medijskim istupima svojih predstavnika te na bezbroj drugih načina ukazuje na nužnost rješavanja problema redovnog finansiranja. S druge strane, insistiramo na činjenici da vrh BHRT nikada nije poslao javnosti očekivanu jasnu poruku da je spreman provesti radikalne reforme unutar Kuće kojima bi se reafirmisalo opredjeljenje da postojimo zbog programa, a ne zbog administracije. Insistiramo na  reorganizaciji, poštenoj sistematizaciji, paketu pravilnika te poboljšanju uslova rada", ističe se u saopćenju Sindikalne organizacije BHRt.

U ovim trenucima još uvijek se čeka odluka osnivača BHRT-a, Parlamentarne skupštine BiH, o novom Upravnom odboru državnog RTV servisa, te iz Sindikalne organizacije smatraju kako bi bilo kakav protest bio, isključivo, znak amnestiranja dosadašnjeg Upravnog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije