Digitalizacija u BiH uspješna: Analogni signal ide u prošlost do ljeta 2017.

Radiosarajevo.ba
Digitalizacija u BiH uspješna: Analogni signal ide u prošlost do ljeta 2017.
Nakon što je prije petnaestak dana počelo testno emitiranje digitalnog signala javnih RTV servisa na području Bosne i Hercegovine, već su najavljeni neki novi koraci u procesu digitalizacije naše države.

Prvobitnim, testnim emitovanjem signala BHRT-a, RTRS-a i FTV-a obuhvaćena su područja Banja Luke, Sarajeva i Mostara, a kako projekat veoma dobro napreduje najavljeno je da bi do početka ljeta iduće godine cijela država trebala biti pokrivena digitalnim signalom.

Šef ekspertnog tima za digitalizaciju javnih servisa, Zdravko Šavija, kazao je da zasada nema nikakvih problema i da sva instalirana oprema funkcioniše.

"U tri digitalne oblasti oprema radi korektno, a jedine probleme imaju određeni kablovski operateri koji su radili ilegalno, ali to nije naš problem, niti smo mi adresa za njegovo rješavanje", rekao je Šavija, a prenosi Glas Srpske.

Kazao je da neće biti prekidanja digitalnog programa nakon tri mjeseca koliko treba da traje testno emitovanje, već da će nastaviti sa drugom fazom koja podrazumijeva pokrivanje šest ostalih digitalnih oblasti.

"Nema više stajanja. Pokrivanje cijele teritorije ne možemo očekivati prije maja iduće godine, jer treba još dosta stvari da uradimo i sprovedemo javne nabavke, a građani će u svakom slučaju biti na vrijeme obavještavani o stvarima koje će im biti potrebne za praćenje programa", rekao je Šavija.

Prva faza digitalizacije koštala je oko sedam miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije