Prva Dodikova objava nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

29
Radiosarajevo.ba
Prva Dodikova objava nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici
Foto: Facebook / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik komentirao je današnju odluku kojom je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Dodik se oglasio na platformi X (nekadašnji Twitter), a u nastavku prenosimo njegovu objavu u cijelosti: 

"U Generalnoj skupštini UN nisu uspjeli da imaju ni natpolovičnu većinu, što govori da je ovo propala rezolucija o Srebrenici. Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano.

Saobraćajna nesreća u BiH: U bolnici preminula suvozačica usljed zadobijenih povreda

Saobraćajna nesreća u BiH: U bolnici preminula suvozačica usljed zadobijenih povreda

Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale. NJihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspio.

Amerikanci će reći da je 84 glasa "za" dovoljno, ali po kojem principu je to dovoljno. Da li je to po demokratskom? Pa nas na Zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Oni to nemaju. Zašto lažu?", napisao je Dodik.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut možete pratiti dešavanja sa sjednice Generalne skupštine UN-a na linku OVDJE.

Podsjedimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici". Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predlagači nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Najvažniji dio Rezolucije sadržan je u sedam tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici
2. Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja genocida
3. Bez rezerve osuđuje radnje koje veličaju osuđene ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

4. Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici te poziva na nastavak krivičnog gonjenja onih počinalaca genocida koji se tek trebaju suočiti s pravdom5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida
6. Zahtijeva od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN" počevši tako svoje djelovanje za obilježavanje 30. godišnjice od genocida
7. Poziva sve države članice, organizacije sisteme UN-a, NVO te akademske organizacije da obilježavaju Međunarodni dan uključujući i organizaciju posebnih aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti koje se odnose na podizanje javne svijesti o genocidu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije