"Dodik i Vučić su mogli biti balkanski W. Brandt, ali su izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića"

2
Radiosarajevo.ba
"Dodik i Vučić su mogli biti balkanski W. Brandt, ali su izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića"
Foto: Anadolija / Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Današnje usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda će biti međunarodno, glasno i eksplicitno NE revizionizmu, veliko NE veličanju ratnih zločinaca, jasno NE teroru preživjelih i porodica žrtava.

Poručio je ovo danas, 23. maja, uoči glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u državnom Parlamentu.

"To je istovremeno i glasno DA dostojanstvenoj i pametnoj borbi koju ti i brojni drugi ljudi vode godinama za njegovanje istine o genocidu u Srebrenici", nastavio je on. "To je DA nužnosti obrazovanja o genocidu, jer samo ljudima sa znanjem se ne može podmetnuti iskonstruisani narativ o Srbima kao genocidnom narodu. Samo obrazovanje će pomoći da barem neke nove generacije na Vučićevu i Dodikovu konstataciju da 'Srbi nisu genocidan narod' znaju odgovoriti - pa niko ne kaže da jesmo, zašto manipulišete?"

Evo šta bi vam se moglo desiti ako svaki dan pojedete dva kivija prije spavanja

Evo šta bi vam se moglo desiti ako svaki dan pojedete dva kivija prije spavanja

"I Dodik i Vučić su imali priliku biti balkanski Willy Brandt, njemački kancelar koji je kleknuo pred spomenikom jevrejskim žrtvama iz drugog svjetskog rata, ali su nažalost izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića. A jedna od važnih lekcija istorije je da ne možeš raditi iste stvari, a očekivati drugačiji rezultat"; zaključio je Magazinović. 

Na današnjoj sjednici u UN-u će se razmatrati usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se naći na dnevnom redu pod temom "Kultura mira".

Autori rezolucije, Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka, podržani su od strane 38 država koje izražavaju svoju volju da budu kosponzori. Ovaj korak predstavlja važan potez u priznavanju i osudi genocida te u promicanju kulture mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije