Nastavljena panika u entitetu RS, Višković nakon sjednice opet najavio 'mirno razdvajanje'

21
Radiosarajevo.ba
Nastavljena panika u entitetu RS, Višković nakon sjednice opet najavio 'mirno razdvajanje'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radovan Višković

U Srebrenici je danas, 23. maja, održana sjednica Vlade RS, na dan kada će Generalna skupština UN-a odlučivati o prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Sastanku su prisustvovali Milorad Dodik, ministri iz RS kao i načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica s područja Birača i Podrinja.

Nakon što je održana sjednica predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik i predsjednik Vlade RS Radovan Višković obratili su se javnosti. 

Predloženo produženje pritvora osumnjičenim za pucnjavu na Almira Pašića Faću

Predloženo produženje pritvora osumnjičenim za pucnjavu na Almira Pašića Faću

Predsjednik Vlade Radovan Višković izjavio je da će Vlada u narednih 30 dana sastaviti sporazum o mirnom razdvajanju koji će uputiti Federaciji BiH.

"Ovo nije secesija, mirno razdvajanje nije secesija", poručio je premijer.

Višković je rekao da je na sastanku razmotrena trenutna situacija o rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja će danas biti razmatrana na Generalnoj skupštini UN-a.

On je istakao da se danas u Generalnoj skupštini UN-a pokušava nametnuti teza o genocidu u Srebrenici.

"Danas se pokušava u UN da se kreira rezolucija o navodnom genocidu koji su počinili Srbi i da već od sutra budemo, kako to kažu u FBiH, 'genocidni narod'. Mi odbacujemo takvu tezu i nikada to nećemo prihvatiti", rekao je Višković.

On je istakao da je poražavajuće da Njemačka predlaže rezoluciju o genocidu, kada se zna da je ona ta koja je počinila genocid.

"Da li se to Srebrenica izjednačava sa Auschwitzom i Jasenovcem", upitao je Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije