Milorad Dodik potpuno izgubio kompas: "Pristupit ćemo kršenju Dejtonskog sporazuma"

27
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik potpuno izgubio kompas: "Pristupit ćemo kršenju Dejtonskog sporazuma"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U Srebrenici danas je, 23. maja, održana sjednica Vlade Rs, istog dana kada će Generalna skupština UN-a raspravljati o prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Sjednici su prisustvovali predsjednik bh. manjeg entiteta Milorad Dodik, ministri iz Rs, kao i načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica s područja Birača i Podrinja.

Nakon završetka sjednice, samoproglašeni laktaški vožd obratio se javnosti u svom maniru manipulatora kojem je Srebrenica "postala politička tema", pa je to posljedica sistema prevara i međunarodnih interpretacija... Stigao je ponovo i kritikovati Generalnu skupštinu UN-a...

Predloženo produženje pritvora osumnjičenim za pucnjavu na Almira Pašića Faću

Predloženo produženje pritvora osumnjičenim za pucnjavu na Almira Pašića Faću

"Generalna skupština UN-a djeluje kao političko tijelo, a termin Srebrenica se koristi na način koji nije u skladu s objektivnim činjenicama. BiH je pokazala nedostatak kohezije i nemoć državnih organa, što je dovelo do ozbiljne političke krize", izrekao je Dodik.

Obrušio se na institucije BiH, koje su za baju "nesposobne djelovati", a onda je komentirao i samu rezoluciju koja se razmatra u Generalnoj skupštini UN-a: "Nećemo pristati na političke igre koje ugrožavaju integritet Rs."

"Rs nije zainterisovana za rad na opstajanju, kao strana koja je potpisala Dejtonski sporazum. Ono što ostaje jeste da se prema srpskim žrtvama odnosilo veoma neodgovorno i da nema zabilježenog slučaja da je neko visokopozioniran odgovarao za zločine nad Srbima", ponavljao je on.

'Baja' je zatim najavio i kako će Rs inicirati proces mirnog razdvajanja BiH, te će u narednih 30 dana raditi na sporazumu koji će biti upućen Federaciji BiH. 

"U političkom smislu nemamo namjeru da sarađujemo na nivou BiH, zato ćemo pristupiti kršenju Dejtonskog sporazuma i razdruživanja BiH u narednih 30 dana. Rs, FBiH i tri konstitutivna naroda. Oni su svi napravili BiH. Želim da na miran način razgovaramo s partnerima u FBiH da im predočimo razloge zašto mi mislimo da treba da se raziđemo", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije