Protiv Diane Kajmaković podignuta disciplinska tužba: Traži se njena suspenzija

2
Radiosarajevo.ba
Protiv Diane Kajmaković podignuta disciplinska tužba: Traži se njena suspenzija
Foto: BIRN / Diana Kajmaković

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a disciplinsku tužbu protiv tužiteljice Diane Kajmaković, saopćeno je iz Ureda disciplinskog tužioca.

Time je, kako su naveli, pokrenut disciplinski postupak protiv imenovane.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su saopštili kako je tužba podnesena zbog "korištenja funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, miješanja u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, ponašanja u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, te bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Velika fešta u Kragujevcu zbog uspjeha Bosanca. Hit Dine Merlina posvećen Feđi Dudiću

Velika fešta u Kragujevcu zbog uspjeha Bosanca. Hit Dine Merlina posvećen Feđi Dudiću

VSTV: Hoće li Diana Kajmaković biti suspendovana

VSTV: Hoće li Diana Kajmaković biti suspendovana

Ured je takođe podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti tužene Diane Kajmaković do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka.

Odluku o eventualnom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija, navodi se u saopštenju. 

Podsjetimo, istraga protiv Kajmaković pokrenuta je 7. oktobra ove godine nakon što su 26. septembra ove godine Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Diani Kajmaković, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije