Pokrenuta disciplinska istraga protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković

4
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta disciplinska istraga protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković
Foto: BIRN / Diana Kajmaković

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) pokrenuo je istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković.

Kako je potvrđeno je za BIRN BiH, Ured disciplinskog tužioca VSTV-a provodi istragu protiv zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković.

"O odluci Ureda, u pogledu pokretanja disciplinskog postupka pred disciplinskim tijelima VSTV-a BiH, javnost će biti obaviještena po okončanju istrage", naveli su iz Ureda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ko su osobe na crnim listama SAD i Velike Britanije: Od tužitelja, premijera... do biznismena

Ko su osobe na crnim listama SAD i Velike Britanije: Od tužitelja, premijera... do biznismena

Istraga je pokrenuta nakon što su 26. septembra ove godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Diani Kajmaković, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Kako je navedeno u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Navode i da se takve "aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju".

"Diana Kajmaković nastavila je potkopavati demokratiju i vladavinu prava u BiH. Današnja odluka jača predanost SAD-a za stabilnu i prosperitetnu BiH, ciljajući na pojedinca koji je igrao centralnu ulogu u onemogućavanju korupcije u zemlji", kazao je podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson, navodi se u saopćenju.

Nakon objave da su Kajmaković uvedene sankcije, vršilac dužnosti glavnog državnog tužitelja Milanko Kajganić za BIRN BiH je kazao kako je u Tužilaštvu BiH i ranije formiran predmet protiv svih osoba stavljenih na listu sankcija.

"Jedini komentar koji mogu dati a koji se tiče navedenih aktivnosti jeste činjenica da je u Tužilaštvu već formiran predmet koji se odnosi na provjere navoda o eventualnoj povezanosti kolegice Kajmaković s kriminalnim grupama", pojasnio je Kajganić, podsjetivši da je tužiteljica Kajmaković njegovom odlukom premještena u Posebni odjel za ratne zločine.

Tri dana nakon uvođenja sankcija, i VSTV je odlučio da Kajmaković, kao kandidat, bude isključena iz procedure imenovanja novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH, nakon što je ranije Odjel za imenovanje konstatovao da se postavlja pitanje integriteta tužiteljice Kajmaković, te da Milanko Kajganić ostane jedini kandidat za ovu funkciju.

"Na moje insistiranje, skinuta je Diana Kajmaković s liste. Dao sam svoj razlog zašto nisam ni za Janjića, ali zašto nisam ni za prvog kandidata", kazao je tom prilikom Sanin Bogunić, član VSTV-a.

Drugi član Vijeća Mustafa Šabić dodao je da nema dileme da Janjić i Kajmaković nisu podobni kandidati za ovu funkciju, iz razloga što je Janjić pravosnažno disciplinski kažnjen, a Kajmaković “zbog svih napisa odranije”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije