Ambasada SAD o sankcijama Diani Kajmaković: "Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti svoju kuću"

6
A. Ka.
Ambasada SAD o sankcijama Diani Kajmaković: "Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti svoju kuću"
Foto: Arhiv / Ambasada SAD

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio Dianu Kajmaković, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, stigla je reakcija Američke ambasade u Sarajevu.

"Diana Kajmaković je odličan primjer zašto je povjerenje građana u sposobnost pravosudnog sistema BiH da se izbori sa endemskom korupcijom na historijskom niskom nivou. Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti svoju kuću", naveli su iz Američke ambasade.

Diana Kajmaković na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država

Diana Kajmaković na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država

Također su naveli da pravosuđe ne može biti efikasno "kada neki od njegovih zvaničnika predstavljaju najgoru zloupotrebu sistema".

"Ni u jednom pravosudnom sistemu nema mjesta za korumpirane tužioce, a mi ćemo nastaviti da koristimo alate koji su nam na raspolaganju da ih pozovemo na odgovornost", zaključili su iz Američke ambasade.

Podsjetimo, odluka je donesena u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Ovo je četvrti set mjera koje OFAC poduzima u skladu sa ovom Uredbom, a mjere su usmjerene protiv lica koja su, između ostalog, odgovorna za, ili su učestvovala u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije