Skandal iz Kalinovika stigao do Vijeća sigurnosti UN-a: Reagovao Schmidt

33
Radiosarajevo.ba
Skandal iz Kalinovika stigao do Vijeća sigurnosti UN-a: Reagovao Schmidt
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jučer, 15. maja, raspravljalo je o Bosni i Hercegovini te Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja se treba usvojiti 23. maja. 

Na sjednici Vijeća sigurnosti obraćao se i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini koji je predstavio 65. izvještaj o statusu provedbe mira u BiH. Tokom svog obraćanja podsjetio je da je Odlukom koju je donio zabranjuje se osobama koje su bilo koji međunarodni ili domaći sudovi osudili za krivično djelo genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine da kandiduju na izborima ili obnašaju bilo kakvu izbornu ili imenovanu funkciju.

Schmidt je naglasio da tu njegovu odluku, pored brojnih udruženja, podržala je i i specijalna savjetnica Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu koja je istakla da je ovaj korak važan doprinos izgradnji povjerenja u zemlji.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

"To govorim povodom događaja koji se desio jučer kada su neki od najviših vojnih dužnosnika BiH, uključujući zamjenika ministra odbrane, zamjenika načelnika štaba i zamjenika komandanta zajedno sa skupinom pripadnika oružanih snaga iz RS izazvali skandal i odali počast osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Događaj se dogodio jučer u rodnom mjestu Mladića Kalinoviku. To moramo dokazati, ali ako je to istina, to je teško kršenje Krivičnog zakona BiH", istakao je Schmidt u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Podsjećamo, prije dva dana, 14. maja, u medijima se pojavile fotografije na kojima se vidi kako visoki vojni zvaničnici, uključujući načelnika Zajedničkog štaba (ZŠ) Oružanih snaga (OSBiH) Gojka Kneževića, zamjenika komandanta Operativne komande OSBiH za resurse Nebojšu Bošnjaka, kao i zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandra Goganovića "poklonili i odali počast pred spomenikom koji podsjeća na siluetu ratnog zločinca Ratka Mladića".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije