Hrvatski ambasador u UN: Podržava Schmidtove odluke i poziva BiH na rješavanje izbornih problema

5
Radiosarajevo.ba
Hrvatski ambasador u UN: Podržava Schmidtove odluke i poziva BiH na rješavanje izbornih problema
Foto: Printscreen / Ivan Šimonović

Hrvatski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Ivan Šimonović, podržao je evropski put Bosne i Hercegovine i djelovanje visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Izrazio je podršku zemlji u otvaranju pregovora sa EU, ali je istovremeno iznio neke napomene, posebno izražavajući zabrinutost zbog separatističkih inicijativa.

Šimonović je naglasio važnost usklađenosti s Izjavom Evropske unije te čestitao BiH na "zelenom svjetlu" za otvaranje pregovora sa EU. Istakao je da je sljedeći korak ispunjavanje uvjeta koje je navela Evropska komisija u oktobru 2022. godine te ohrabrio BiH da nastavi taj proces blagovremeno i uspješno.

Posebno je pohvalio premijerku Krišto na njenom vodstvu, ističući da je to zajednički uspjeh koji pokazuje važnost saradnje između tri konstitutivna naroda.

Alcarazove muke u trećem kolu Wimbledona: Izgubio dva seta, ali uspio "okrenuti" odličnog protivnika

Alcarazove muke u trećem kolu Wimbledona: Izgubio dva seta, ali uspio "okrenuti" odličnog protivnika

"Podstičemo Bosnu i Hercegovinu da uspješno provede potrebne korake u procesu pristupanja EU, što je rezultat zakonodavnih i reformskih inicijativa unutar same zemlje. Premijerki Krišto upućujemo pohvale za njen predani rad, ali ističemo da je ovo postignuće rezultat zajedničkih napora sva tri konstitutivna naroda, pokazujući snagu saradnje među njima", izjavio je hrvatski ambasador.

Ambasador je pozdravio angažman visokog predstavnika u očuvanju stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posebno ističući njegovu ulogu u deblokadi procesa imenovanja Vlade FBiH prošle godine. Također, podržao je odluku o izmjenama Izbornog zakona kojom se osnažuje izborni proces.

Međutim, naglasio je i potrebu za promjenom trenutnog izbornog sistema koji, kako je rekao, onemogućava Hrvate da biraju svog predstavnika. Istakao je da je izgradnja povjerenja ključno pitanje za političku stabilnost BiH te da međunarodna zajednica treba promovirati takav pristup.

Na kraju, ambasador je poručio da narodi u BiH trebaju preuzeti više odgovornosti za budućnost svoje zemlje i svoje dobrobiti te da politička rješenja trebaju biti zasnovana na postojećem ustavnom poretku i sporazumu s drugim konstitutivnim narodima. Izrazio je nadu da će BiH nastaviti svoj put ka EU, uz podršku Hrvatske.

"Izgradnja povjerenja ključna je za političku stabilnost Bosne i Hercegovine, a međunarodna zajednica ima važnu ulogu u promoviranju tog procesa. Konačno, narodi Bosne i Hercegovine trebaju preuzeti veću odgovornost za budućnost svoje zemlje i vlastitu dobrobit. Neki pokušaji separatizma, kako su navedeni u izvještaju, izazivaju zabrinutost. Vjerujemo da politička rješenja u BiH trebaju biti u skladu s postojećim ustavnim poretkom i sporazumima s drugim konstitutivnim narodima. Nadamo se da će BiH nastaviti napredovati ka članstvu u EU, a Hrvatska će nastaviti pružati podršku", rekao je Šimonović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije