Američki ambasador u UN upozorio: 'Dodikov pokušaj potkopavanja institucija prijeti miru u regiji'

4
Radiosarajevo.ba
Američki ambasador u UN upozorio: 'Dodikov pokušaj potkopavanja institucija prijeti miru u regiji'
Foto: Printscreen / Američki ambasador u UN

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Robert Wood, istakao je ključnu ulogu stabilnosti Bosne i Hercegovine u očuvanju mira u Evropi.

Wood je naglasio važnost Dejtonskog sporazuma kao instrumenta koji je prekinuo užasan rat, te istakao da su mandat EUFOR-a ALTHEA i Ured visokog predstavnika ukorijenjeni u tom sporazumu.

U svom obraćanju, ambasador Wood podržao je visokog predstavnika i korištenje svih ovlasti, uključujući i "bonske ovlasti", kako bi se proveden program 5+2.

Vučić o ulasku Vojske Srbije u BiH: Za sve su krivi Bećirović, Komšić i - mediji

Vučić o ulasku Vojske Srbije u BiH: Za sve su krivi Bećirović, Komšić i - mediji

Također je istakao podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i naglasio važnost međunarodne podrške u napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

"Visoki predstavnik i njegov Ured imaju punu podršku međunarodnog vijeća u SAD-a. Potpuno podržavamo visokog predstavnika i korištenje svih ovlasti, pa i bonskih dok se ne provede program 5+2. Korištenje bosnkih ovlasti pomaže ovoj državi na napretku na EU putu", naglasio je u obraćanju.

Wood se osvrnuo na pokušaje predsjednika RS, Milorada Dodika, da potkopava državne institucije i iznio zabrinutost zbog secesionističke retorike koja prijeti miru i stabilnosti u regiji.

"Važno je naglasiti rizik propuštanja evropskih prilika. Bosna i Hercegovina se suočava s brojnim izazovima, uključujući secesionističku retoriku. Dodikov kontinuirani pokušaji potkopavanja državnih institucija prijete miru i stabilnosti u regiji. Neophodno je suprotstaviti se takvim tendencijama."

Ambasador Kine: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti

Ambasador Kine: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti

Dodatno, ambasador Wood je naglasio važnost priznavanja genocida u Srebrenici kao historijske činjenice, potvrđene pravnim zaključkom Međunarodnog krivičnog suda. On je istakao da odavanje počasti žrtvama genocida jača vrijednosti navedene u Povelji UN-a te najavio daljnje korake Sjedinjenih Američkih Država kako bi se promovisala odgovornost za korupciju i destabilizaciju u zemlji.

"Ne smijemo zaboraviti da je u Srebrenici počinjen genocid, što je pravno potvrđeno od strane Međunarodnog krivičnog suda. Odavanje počasti žrtvama jača vrijednosti utvrđene u Povelji UN-a. Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sve raspoložive alate, uključujući sankcije, kako bi promovirale odgovornost onih koji podstiču korupciju i destabilizaciju u zemlji."

Ambasador Wood pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži visokog predstavnika i suprotstavi se aktivnostima koje potkopavaju njegove ovlasti, te zaključio porukom podrške građanima Bosne i Hercegovine u njihovoj želji za demokratskom i mirnom budućnošću u evropskoj zajednici nacija.

"Građani BiH žele demokratku i mirnu budućnost ukorijenjenu u evropskoj zajednici nacija i ovo Vijeće ih treba podržati", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije