Ambasador Kine: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti

12
Radiosarajevo.ba
Ambasador Kine: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti
Foto: Prtscr / Youtube / Predstavnik Kine

Vijeće sigurnosti UN-a danas održava redovnu polugodišnju debatu o situaciji u Bosni i Hercegovini. Obratili su se predstavnici mnogih zemalja, među njima i predstavnik Kine.

Kineski predstavnik je započeo govor sa ekonomskim problemima u kojima se BiH nalazi.

"BiH se suočava sa teškim izazovima, sporim ekonomskim rastom i odlivom mozgova. Neko vrijeme pomirenje nailazi na izazove zbog retorike i postupaka koje potpiruju tenzije. Kao država traumatizirana sukobima, važno je da se radi na miru i razvoju. Da bi BiH ojačala ekonomski potrebno je da se osloni na sve etničke zajednice, da ojača jedinstvo i međusobno povjerenje i da one rade prema zajedničkom cilju", rekao je predstavnik Kine.

Drama na autoputu u BiH: Žena vozila u suprotnom smjeru

Drama na autoputu u BiH: Žena vozila u suprotnom smjeru

Pozicija Kine u smislu visokog predstavnika ostaje nepromijenjena. Zabrinuti smo zbog kontroverzi u vezi izbora visokog predstavnika i korištenju Bonskih ovlasti. Schmidt je ova godine koristio Bonske ovlasti da nametne Izborni zakon što je podiglo tenzije i podjele u zemlji. Nedavno je tripartitni sistem narušen gdje predsjedništvo odlučuje kolektivno o vanjskoj politici, a Schmidt kaže da je vanjska politika bolje usklađena nego ranije što se ne slaže sa činjenicama. Narodi u BiH trebaju nezavisno odlučivati o vanjskoj politici", podcrtao je predstavnik Kine.

Komentarišući skoro razmatranje rezolucije o genocidu u Srebrenici, ambasador Kine je istakao da se ne slaže sa tekstom rezolucije te da ona ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti.

"Kina je pozivala sponzore nacrta rezolucije da razogovor. Zasad postoje razlike oko nacrta, rezolucija nije dosljedna sa željom da se zadrži mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i nije u skladu sa prvobitnom svrhom pokazivanja jedinstva. Nadam se da će strane osnažiti komunikaciju kako bi pronašle odgovarajuće rješenje", rekao je kineski predstavnik zaključivši se porukom da Kina poštuje suverenitet kao i nezavisan izbor naroda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije