Ambasador Arnaut o sramotnom potezu konzulice BiH: 'Tri puta su joj pisali, a ona je sve ignorisala'

13
A. S.
Ambasador Arnaut o sramotnom potezu konzulice BiH: 'Tri puta su joj pisali, a ona je sve ignorisala'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Damir Arnaut

Organizatori obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici u Stuttgartu pokrenuli su peticiju kako bi im se omogućilo korištenje Generalnog konzulata BiH u ovom gradu, nakon skandaloznog poteza nove generalne konzulice Vere Sajić.

"Gospođu konzulicu Veru Sajić smo kontaktirali od marta mjeseca tri puta mejl-porukom sa molbom da se koriste konzulatska prostorije i srdačnim pozivom da se pridruži radnim sastancima, na koje smo tek dobili odgovor sa odbijenicom nakon što smo uputili žalbu ambasadoru BiH u Berlinu gosp. Damiru Arnautu", navodi se u saopćenju.

Manifestacija u znak sjećanja na genocid u Srebrenici u Stuttgartu obilježava se od 2015. godine i svake godine posjeti više hiljada ljudi. 

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

"Do prošle 2023. godine konzulat je stajao na raspolaganju na dan manifestacije svim građanima Bosne i Hercegovine koji su tog dana učestvovali. Od samog početka organizatori su imali podršku bivših generalnih konzula Dragića, Miškovića i Muhića. Ove godine na žalost nova generalna konzulica Vera Sajić nema namjeru ustupiti prostorije GK BiH Stuttgart organizatorima i građanima. Osim toga organizatorima nije dozvolila da radne sastanke održavaju u prostorijama GK Stuttgart", dodali su u saopćenju.

Portal Radiosarajevo.ba da bi dobio informaciju više, kontaktirao je Damira Arnauta, ambasadora Bosne i Hercegovine u Njemačkoj. 

"Naložio sam konzulici da ne ignoriše upite građana, nakon što su joj tri puta pisali. To su moje ovlasti i nažalost nemam ovlasti da joj naredim i da taj dan otvori konzulat i učini ga dostupnim našim građanima. To joj može narediti ministar. Ako odbije, može je pozvati na konsultacije i narediti otpravniku da to uradi. S obzirom na značaj ovog pitanja, smatram da je neophodno da ministar to i uradi", kazao je ambasador Damir Arnaut za Radiosarajevo.ba.

Sramotno: Konzulica BiH zabranila obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Sramotno: Konzulica BiH zabranila obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Organizatori su odlučili da podignu glas i organiziraju peticiju konzulici Veri Sajić i nadležnim organima kako bi im dalio do znanja da se građani BiH u Njemačkoj ne slažu sa ovom njenom odlukom.

Potpis na peticu možete ostaviti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije