Osuđena sutkinja ne želi u zatvor: Pobjegla iz Bosne i Hercegovine, krije li se u Hrvatskoj?

2
Radiosarajevo.ba
Osuđena sutkinja ne želi u zatvor: Pobjegla iz Bosne i Hercegovine, krije li se u Hrvatskoj?
Foto: Pexels / Sud

Mira Vučetić, bivša sudija i predsjednica Vanparničnog odjeljenja banjalučkog Osnovnog suda pravosnažno je osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u predmetima ostavinskih rasprava tokom kojih je od više stranaka nezakonito uzela novac i tako prisvojila 2.400 KM.

Na godinu i po dana zatvora Vučetić je u maju 2022. godine osudilo Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjoj Luci za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala.

Vučetić je osuđena po tri tačke optužnice za zloupotrebe službenog položaja, jer je u više navrata tokom 2014. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 KM od više stranaka na ime predujma za vještačenja.

Šta bi se desilo da je nestanak struje duže trajao?

Šta bi se desilo da je nestanak struje duže trajao?

Navodi se da je znala da je to suprotno Pravilniku o unutrašnjem sudskom poslovanju koji zabranjuje da sudije primaju gotov novac u kancelariji. Vrhovni sud RS potvrdio je ovu presudu, a nakon toga Vučetić je trebao biti uručen akt o upućivanju na izdržavanje pravosnažne zatvorske kazne.

Međutim, pravosnažno osuđena u više navrata nije pronađena na adresi stanovanja, pa je za njom raspisana centralna potjernica.

Izvor Srpskainfo otkrio je da se prema posljednjim informacijama Vučetić nalazi u Hrvatskoj.

Mira Vučetić je tokom suđenja izjavila da je u periodu u kojem je radila kao sudija i predsjednik vanparničnog odjeljenja, u Osnovnom sudu u Banjoj Luci vladao haos, da su sudije i predsjednici odjeljenja imali konstantan pritisak da ispunjavaju normu i završavaju predmete zbog ogromnog broja nezavršenih predmeta u Sudu. Ona je rekla i da su u nekim slučajevima stranke, zbog različitih razloga, molile da novac za vještačenja uplate u gotovini, a ne na račun.

"Dešavalo se da stranke ne uplate novac na račun. Tražili su da se plati ili na terenu ili u kancelariji. I to se sve uredno evidentiralo, da bi se izašlo strankama u susret i da bi se predmeti završavali. To je bilo u rijetkim slučajevima kada stranke nisu mogle uplatiti novac u banci, a da se uviđaji ne bi odgađali- govorila je Mira Vučetić negirajući da je za sebe pribavila imovinsku korist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije