Na zahtjev predsjednice Suda BiH: Sutkinji Seni Uzunović dodijeljena policijska zaštita

0
BIRN
Na zahtjev predsjednice Suda BiH: Sutkinji Seni Uzunović dodijeljena policijska zaštita
Foto: Sud BiH / Sutkinja Sena Uzunović

Na zahtjev predsjednice Suda Bosne i Hercegovine Minke Kreho, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dodijelila je policijsku zaštitu sutkinji Seni Uzunović.

Kako je iz Suda i Direkcije potvrđeno za Detektor, Enes Karić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, donio je odluku o policijskoj zaštiti za Uzunović, ne obrazlažući zbog čega.

Iz Direkcije su pojasnili da je odluka donesena na temelju sigurnosne procjene, a u saradnji s policijskim agencijama u BiH i u skladu s važećim propisima.

Građani Mostara o Starom mostu: Bio nam je pred očima i dok je "ležao" duboko u Neretvi

Građani Mostara o Starom mostu: Bio nam je pred očima i dok je "ležao" duboko u Neretvi

Sena Uzunović je bila državna tužiteljica, a za sutkinju Državnog suda je imenovana 2022. godine. Između ostalih, postupa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i bivšeg direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koji se terete za nesprovođenje odluka visokog predstavnika.

Ovaj je predmet naslijedila od sudije koji je otišao u penziju, a Odbrana Dodika tražila je njeno izuzeće, što je odbijeno.

Dodik je na jednom od ročišta sutkinju nazvao pristrasnom, a zbog ponašanja u sudnici nekoliko puta ga je upozorila.

Članovi njegove političke stranke i pristalice koje dolaze u Sud i ispred za vrijeme ročišta, u nekoliko su navrata ponavljali navode o pristrasnosti sutkinje, dok su pojedini mediji prenosili vijest da je bila pripadnica Armije BiH i druge detalje iz njene biografije.

Na skupu “Ugrožena Srpska – odlučan odgovor”, jednom u nizu brojnih skupova koji se posljednjih mjeseci, u organizaciji različitih “patriotskih” organizacija, održavaju u Banjoj Luci i drugim gradovima Republike Srpske, istaknuto je kako je proces protiv Dodika u Sudu BiH montiran.

Naredno suđenje u predmetu protiv Dodika i Lukića zakazano je za 22. maj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije