Ovo je sutkinja koja preuzima suđenje protiv Milorada Dodika

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je sutkinja koja preuzima suđenje protiv Milorada Dodika
Foto: Sud BiH / Sutkinja Sena Uzunović

Nakon što je sudija Suda BiH Mirsad Strika, koji je vodio proces protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, odlučio je napustiti ovaj predmet, njegovu ulogu preuzima sutkinja Sena Uzunović. Dodikova obrana ranije je tražila izuzeće sedam sudija, uključujući i Mirsada Striku, no taj zahtjev Sud BiH odbio je.

Raduje Dodikovu obranu to što je Strika sam odlučio povući se s ovog predmeta. Među sudijama koje su bile predmet izuzeća nije bila ni sutkinja Sena Uzunović.

Sena Uzunović diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1984. godine. Nakon rada u Opštini Hadžići od 1985. do 1991. godine, imenovana je za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru 1993., gdje je ostala do 1996. godine, kada je postala sudija Višeg suda u Mostaru.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Od 1998. do 2001. godine obnašala je funkciju zamjenika ministra finansija i savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera Vlade Federacije BiH.

Zatim je, od 2001. do 2003. godine, bila sudija u Općinskom sudu I u Sarajevu, a od 2003. do 2007. godine radila kao tužiteljica u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, specijalizirana za privredni kriminal i korupciju.

S ove strane Drine | Banjac: Republika Srpska u Srbiju na mala vrata

S ove strane Drine | Banjac: Republika Srpska u Srbiju na mala vrata

Imenovana je za tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u januaru 2007., a od 2009. godine obavljala je dužnost zamjenice šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

U tom odjelu bila je i šefica odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, članica Udarne grupe za borbu protiv terorizma, te zamjenska članica Radne grupe za izradu prijedloga Nacrta zakona za prevenciju borbe protiv terorizma pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 7. augusta 2022., a na dužnost je stupila 8. augusta 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije