S ove strane Drine | Banjac: Republika Srpska u Srbiju na mala vrata

2
Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Banjac: Republika Srpska u Srbiju na mala vrata
Foto: X.com / Milorad Dodik s Aleksandrom Vučićem

Dajte mi kutiju da ne brinem za vlast. Veliki Kombinator nedavno je dva sahata govorio narodu i sad može da odahne. Srbijanski predsjednik je predstavio "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period u naredne tri godine, a međunarodna izložba Ekspo u Beogradu od „njegovog tima“ iskorištena je da „sebi nametne ciljeve koje u prošlosti nismo mogli da ostvarimo se ljestvica razvoja“ i „da podignemo ljestvicu na najviši mogući nivo“.

Poruka se isto prima i u dječjim vrtićima i u glavama njegovih vjernih obožavaoca.

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba*

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Čovjek koji „stanuje u televizoru“ voli da se razbacuje „velikim mislima“ i kaže da „ako ne sanjate velike snove, nikakve nećete moći da ostvarite“.

Potom je puku, koji u ogromnoj većini pamti koliko i prosječna kokoška – između dva kljucanja, rekao da će – kroz njegove laži – da prođe kroz različite oblasti društvenog života i moći da vidi „šta je to što planiramo da uradimo i što ćemo na kraju krajeva i da učinimo“.

Veliki Kombinator

A to što je planirano preveliki je zalogaj i za, recimo, zajednički poduhvat skandinavskih zemalja, SAD-a i Japan. Ali, u Srbiji je laž odavno postala istina, posebno ako je ON izgovori.

U ovoj analizi/komentaru neće biti nabrajanja jer poštujem čitaoce. Uslijediće samo nešto od glagoljivosti čoveka koji svojim nastupima građanima daje aspirine, možda i nešto jače.

Prosečna plata u Srbiji premašiće prvi put 1.000 evra u 2025. godini! Ko doživi Njegov EXPO krajem godine (2027.) može da računa na plaću od 1.800 evra i više. Ko ne bi glasao za ovog čoveka i njegovu politiku!?

Predsjednik Srbije najavljuje velika ulaganja i, uključujući Ekspo, sve đuture 17,8 milijardi evra.

Država će za svako prvorođeno dijete isplaćivati 500.000 dinara, a za drugo rođeno 600.000, za treće i četvrto dijete mjere će biti mnogo ozbljnije, obećao je Veliki Kombinator.

Očito je malo zavirivao u izmišljenu mitologiju svetosavlja, gdje se kaže da bi Srbi trebalo da poštuju sv. Savu, da slijede njegov primjer i da obože, slože i umnože.

Inače, Svetislav Basara kaže (Atlas pseudomitologije) da „sama reč svetosavlje na prvu loptu miriše na tamjan, zvuči mistično i drevno; reklo bi se – na prvo slušanje – da potiče iz daleke prošlosti; u stvari, ono još nije napunilo ni sto godina i potpuno je proizvoljna izmišljotina jednog međuratnog prote. Reklo bi se, takođe na prvo gledanje da je to nekakva konzistentna doktrina, u stvarnosti, međutim to je samo nekoliko izanđalih rečenica navedenih već – da se Srbi o'bože, slože i umnože. Jer, moramo još mnogo brojniji da budemo od Hrvata, Bošnjaka, kosovskih Albanaca... a može i bratu Vladimir (Putinu) da ustreba topovskog mesa“.

Nezaposlenost će da se svede na minimum, na svega nekoliko procenata, reče AV misleći verovatno da će ostali „procenti“ otići u zemlje zapadne Evrope.

Obećan je broj vrtića (23) i škola (67), kao da se radi o gradnji uličnih trafika. Svaka opština u imaće digitalni mamograf, magnetnu rezonancu... Bivši vođa navijača Crvene zvezde (kako se nekad prikazivao) izgradio je stadione u Leskovcu (gdje mu je na otvaranju horski zapjevano „Vučiću pederu“), Loznici i Zaječaru, a novi stadion dobija i Kragujevac.

Ulaganja u „svete srpske zemlje“

Kilometrima puta nema kraja, „brzim“ prugama, takođe. Nema pomena da bi voz mogao da stigne i do Novog Pazara, jer tamo su većinski Bošnjaci. Oni mogu da čekaju. Ali Banjska na Kosovu (gdje je predsjednikov miljenik Milan Radoičić krajem prošle godine dizao ustanak) ne sme da čeka.

Slijedi ulaganje u ovaj dio „svete srpske zemlje“. Naravno, u svim zamislima je i Banja Luka, odnosno Republika Srpska. Ona se, polako, na mala vrata uvlači u Srbiju. Podsjećam na ovogodišnji vašar Devetog januara.

„Ostaje da se dogovori dodirna tačka na reci Savi ili Drini“, telalila je Zadribatina iz Laktaša o nedavnom dogovoru sa Vučićem u Beogradu. „Naš prioritet“ na pravcu autoputa Sarajevo – Beograd „ostaje Višegrad-Istočno Sarajevo, rekao je Dodik poslije posljednjeg odlaska na beogradsko kanabe.

Od svege navedenog valja pola baciti u more.  Ali, valjalo je posle izbornog cirkusa narodu podastrijeti nešto za umirenje.

Slobodno se pišem u solidno obaviještenog novinara, iako od raspada Jugoslavije ne gledam TV vesti. Izuzetak je hrvatski RTL i emisija (RTL DIREKT) koju vodi Mojmira Pastorčić. Njenih pola sata prava je poslastica i to uglavnom ne propuštam. Ona je odavno mojoj na listi ugrozila i Gorana Milića, i Mihajla Kovača i Senada Hadžifejzovića, koje sve zajedno pišem u stare znance i prijatelje.

Prije dva dana u Direktu je kazala da su Vučićevo obećanje uživo prenosila 49 televizijska kanala. Ona je objavila i ono što je u Srbiji nezamislivo, da su kritičari u 2023. godini izbrojili više od 300 televizijskih obraćanja u udarnom terminu, uglavnom bez teških pitanja i s dugačkim monolozima.

Ko je sve to gledao a nije šenuo taj, valjda - nije normalan.

Susjedi, ne brinite! Srbijanske prijetnje slobodno slobodno tumačite onom narodnom da se "mečka plaši rešetom". Prije nekoliko dana njemački Bild objavio je „otkriće“ da Putin i Vučić planiraju da otvore novi front na Balkanu. Prvorazredna glupost. Banjalučkom kabadahiji (žao mi je) SAD (priznajmo da je Amerika u Daytonu zaustavila bosansku klanicu) neće dozvoliti prisajedinjenje, a što se raspojasao preko mjere krivim i gospodina Christiana Schmidta što ga trpi i Beograd koji ga natociljava. 

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije