Trnka: Ovo je državni udar, gdje je bar 10.000 građana koji će reći da ne daju Bosnu

38
Faruk Vele
Trnka: Ovo je državni udar, gdje je bar 10.000 građana koji će reći da ne daju Bosnu
Arhiv / Kasim Trnka

Ovo je državni udar, kazao je za Radiosarajevo.ba prof. dr. Kasim Trnka, ugledni profesor ustavnog prava, nekadašnji savjetnik prvog predsjednika RBiH rahmetli Alije Izetbegovića i pregovarač iz Daytona nakon što su zastupnici Narodne skupštine RS-a (NSRS) večeras usvojili su više zaključaka kojim je, formalno, započet proces prebacivanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta Republika Srpska.

To je, zapravo, de facto početak procesa rušenja institucija BiH, odnosno ustavno pravnog poretka naše države!

Podsjetimo, za ove informacije glasalo je 49 poslanika, inače članova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

"Ja bih ukazao na širi, međunarodni kontekst ove priče. Nedavno je, iako ima kontraverznih informacija, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio u Moskvi i vjerovatno tamo primio instrukcije šta treba da uradi. Naravno, u dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako da se destabilizira BiH, jer to isto rade u Crnoj Gori i sjevernoj Makedoniji, da bi se realizirao onaj projekt "srpskog sveta", koji nije ništa drugo do "Svi Srbi u jednoj državi", što je Miloševićeva koncepcija. Treba izvršiti destabilizaciju BiH i onda ići na daljnje korake koji s naznačili akademici Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda", kazao je Trnka.

Prema njegovim riječima, to je jedan nacionalistički projekt, te Dodik ide na emocije svoje etničke zajednice.

"Dodik je svjestan da svoju srpsku populaciju može jednostavno mobilisati na ovoj priči", dodao je Trnka.

Osvrćući se na današnje poruke sa zasjedanja NSRS ističe da Dodik ne preza od manipulaciju pojmovima.

"On bez imalo stida kaže da Republika BiH nikada nije postojala, da nije međunarodno priznata, da nema svoju teritoriju... Onda mene poziva u pomoć pa kaže da sam ja rekao da nema kontinuiteta između Ustava BiH daytonskog Ustava. On hoće da koristi sve što mu ide na ruku. Ovo što je mene pomenuo je ustvari zloupotreba jer on ne razumije kriterije ustavnog prava. Kada sam govorio o kontinuitetu i diskontinuitetu govorio sam samo u pogledu procedure donošenja Ustava. To ništa ne znači na suštini...Daytonski Ustav u prvoj rečenici čl. 1 je kazao Republika BiH nastavlja svoje pravni postojanje kao država po međunarodnom pravu i vrši unutrašnju transformaciju svojeg uređenja", kazao je Trnka za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, Trnka je ukazao na jednu, kako je rekao, tužnu činjenicu.

"Bosna i Hercgovina ima, da tako kažem, natpolovičnu većinu patriota koji vole i žele, koji bi su je branili, a i dalje bi je branili. Kako svi mirno gledaju ovo što se dešava? Kao se ne podignu?! Ne čujemo reakcije nevladinih organizacija!? Ne vidimo proteste iz akademske zajednice!? Ne vidimo okupljanje građana!? Danas su tri čovjeka bila pred Parlamentom BiH. Trebalo je danas izaći 10.000 ljudi najmanje na proteste protiv rušenja države. Možda smo malo uspavani čekajući da međunarodna zajednica sve da riješi. I ona ima odgovornost i treba da uradi svoje dio posla, ali prije svega mi koji volio BiH trebamo da kažemo: "Nećeš rušiti Bosnu i Hercegovnu". Reakcija je izostala", upozorio je Trnka.

Na kraju on je, također, pozvao na reakciju Tužilaštvo BiH.

"Za razliku od nekih ranijih izjava gdje se moglo govoriti u kontekstu retorike i izjava, sada su već preuzete konkretne radnje, i to još ranije kada je osnovana agencija za lijekove RS, pa nije bilo reakcije na rušenje ustavnog poretka", zaključio je Trnka u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (38)

/ Povezano

/ Najnovije