NiP: Ovo je opasan presedan i najdublja kriza u koju je dovedena BiH

2
Radiosarajevo.ba
NiP: Ovo je opasan presedan i najdublja kriza u koju je dovedena BiH
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Narod i pravda

"Posebnom sjednicom Narodne skupštine RS Milorad Dodik je, nakon političkog nasilja koje traje duži vremenski period, zakoračio i u pravno nasilje koje može imati nesagledive posljedice", upozoravaju iz Naroda i Pravde.

Milorad Dodik svojom potpuno neodgovornom politikom čija je glavna odlika već duži vremenski period političko nasilje, današnjom Posebnom sjednicom Narodne Skupštine RS zakoračio je i u pravno nasilje, a očigledno je kako je spreman i na svaku drugu vrstu nasilja kako bi ostvario neustavne i nezakonite ciljeve, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

„Pravno nasilje koje vidimo na djelu jasno pokazuju stvarne motive i namjere Milorada Dodika i koalicije okupljene oko SNSD-a.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Iako uporno ponavlja kako je sve što radi usklađeno sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom, glavna meta Dodikovih napada je Ustavni sud BiH koji je, sve vrijeme od uspostavljanja, u potpunosti u okviru svojih ustavnih nadležnosti kao i u skladu sa onim što je Dejtonski sporazum predvidio za ovaj Sud. Mora se jasno ukazati da je Dodik sa političkog prešao u fazu pravnog nasilja kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Dejtonskog sporazuma“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde na današnju sjednicu.

Iz Naroda i Pravde potcrtavaju da Dodik bh. entitet RS vodi u izolaciju i sankcije uz jasnu namjeru da do nezakonitih i neustavnih ciljeva dođe i po cijenu konflikta.

„Iako je sasvim jasno da je jedan od ciljeva ovakve politike i pokušaj da se prikriju kriminalne radnje među kojima je i poturanje tehničkog kisika vlastitim građanima kao medicinskog, bilo bi nesmotreno i neodgovorno kazati kako je ovo samo retorika i dimna zavjesa. Ovo je opasan presedan i najdublja kriza u koju je dovedena Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas.

Nažalost, Dodik je ojačan i neodgovornom politikom pojedinih probosanskih stranaka, ali i same međunarodne zajednice, ili barem njenog dijela. Vjerujemo da je ovo trenutak u kojem je postalo jasno ne samo svima u regionu već u cijeloj međunarodnoj zajednici kako je Milorad Dodik destabilizirajući faktor koji štetno djeluje ne samo na BiH već i na cijeli region pa čak i na samu Evropsku uniju“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Prema stavu Naroda i Pravde, Dodik je svojom huškačkom i protuustavnom politikom internacionalizirao problem Bosne i Hercegovine.

„Jasno je da je danas međunarodna zajednica uključenija nego ranije. Svojom politikom sukoba, blokada, ucjena i nasilja, Dodik je pokazao da je permanentna odlika njegove politike nasilje.

Sa takvim osobama i takvom politikom nemoguće je pregovarati i očekujemo od međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da prevaziđe izazove. Od domaćih političkih snaga svakako očekujemo da ne ponove sramne greške koje su ojačavale Dodika u prošlosti kakve su izbor četiri delegata iz SNSD-a u Dom naroda, raspodjela novca od MMF-a bez deblokiranja institucija BiH ili pak izbor Vijeća ministara BiH bez formiranja nove Vlade Federacije BiH. Trenutni izazov pred kojim se nalazi država jeste velik ali duboko vjerujemo da imamo političkih snaga koje ovu zemlju mogu vratiti na put prosperiteta na korist svih građana i naroda i oba bosanskohercegovačka entiteta i Brčko distrika BiH“, stoji na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije