Komšić pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira Dodika

10
F. V.
Komšić pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira Dodika
Foto: DF / Komšić u Podgorici

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

Za ove informacije glasalo je 49 poslanika, inače članova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić pozvao je večeras Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv lica koja su u NSRS usvojili zaključke koji direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Komšić je, također, pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države.

Komšić je za portal Radiosarajevo.ba dodao da je NSRS ovim potezom napustila Dejtonski sporazum.

Podsjetimo, zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS-u zakon o VSTV-u RS-a, zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti, te zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Uporedo su usvojeni zaključci da se na teritoriji RS-a, i to od dana stupanja na snagu novih entitetskih zakona, neće primjenjivati Zakon o VSTV-u BiH, Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i BiH, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije