Reakcije / Profesor Kasim Trnka: Ovo je državni udar!

12. 02. 2020. u 17:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ovo je jedno flagrantno kršenje Ustava, sa svim elementima državnog udara, kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba ugledni profesor ustavnog prava Prof. dr. Kasim Trnka.

Piše: Faruk Vele

Učesnik pregovora u Daytonu i savjetnik prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića reagirao je tako na napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i to zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Ambasada SAD-a: Ustavni sud BiH je konačni autoritet!

Podsjetimo, predstavnici bh. entiteta RS u državnim institucijama odlučili su se danas praktično na bojkot aktivnosti državnih institucija, odnosno da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovne, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, što je izazvalo brojne reakcije.

SDA: Najave iz RS-a su klasičan oblik političkog siledžijstva

"Potez pozicije i opozicije u bh. entitetu RS je nešto što je bez presedana u funkcioniraju pravnih država, naravno, u demokratskim državama. Nepoštivanje vladavine prava, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, je flagrantno kršenje, prvo Daytonskog mirovnog sporazuma, a potom i evropskih vrijednosti i evropskog pravnog naslijeđa. Dakle, time vlasti u RS-u pokazuju da su i protiv evropskog puta BiH i da nisu u stanju, odnosno da ne žele da izvršavaju odluke institucija BiH. Sve eventualne procedure koje imaju moraju iznositi u institucijama BiH i tražiti tamo rješenja. Jednostranim ultimatumima neće se ništa postići! Samo se dalje produbljuje krizu u BiH, a njima je to, očito, i cilj", rekao je dr. Trnka za Radiosarajevo.ba.

Dodaje kako ga posebno zanima kako će ovo objasniti mentori entiteta RS iz Srbije i Ruske Federacije.

"Kao gledaju na tu stvar? Prosto je nemoguće očekivati da oni mogu podržati ovakvo nešto. A do sada su ih podržavali, nažalost, u svim potezima koje su do sada radili", smatra on.

Nadalje, ističe da Tužilaštvo BiH treba reagirati, te "odraditi ono što do sada nije uspijevalo".

"Nažalost, imamo vrlo loša iskustva. Pravosuđe je pokušavalo u nekoliko slučajeva, i to u predmetu "Sejdić-Finci", pa i u predmetu "9. januar" i "Referendum" da sankcionira takve aktivnosti, pa se sve to završilo na odbacivanjem zahtjeva da se do kraja vodi postupak. Ne vjerujem da Tužilaštvo BiH može mnogo uraditi. Međutim, ja očekujem reakciju OHR-a, ali i svih onih koji su bili svjedoci zaključivanja, koji su inspiratori i tvorci Daytonskog sporazuma. Ambasada SAD-a se već oglasila, očekujem reakcije State Departmenta i drugih", rekao je Trnka.

Cvijanović najavila blokadu državnih institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH

Pojašnjava da Evropska unija i SAD imaju "cijeli repertoar mogućnosti, kako mogu utjecati na ovu situaciju".

"Ne vjerujem da domaće institucije mogu bilo šta uraditi. EU i Amerika mogu mnogo učiniti uskraćivanjem putovanja zvaničnicima u te zemlje, blokiranjem imovine funkcionera entiteta, proglašenjem istih personama non grata u mnogim državama, nametanjem drugih sankcija, ali samo rukovodstvu, a ne narodu srpskom i narod BiH", zaključio je Trnka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA