Pobrić: Podrivanje ustavnog poretka je krivično djelo

Radiosarajevo.ba
Pobrić: Podrivanje ustavnog poretka je krivično djelo
FOTO: Screenshot / Nurko Pobrić, ekspert za ustavno pravo

Povodom napada člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i to zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost BiH u reguliranju pitanja državne imovine, ugledni profesor ustavnog prava prof. dr. Nurko Pobrić podsjeća da je nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.

Piše: F. V.

Predstavnici bh. entiteta RS u državnim institucijama odlučili su se danas praktično na bojkot aktivnosti državnih institucija, odnosno da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovne, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ambasada SAD-a: Ustavni sud BiH je konačni autoritet!

"Nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo. Drugo, odluke Ustavnog suda BiH s konačne i obvezujuće! A pošto je Ustav BiH sastavni dio Daytonskog sporazuma, to znači, da onaj koji krši Ustav, krši i Daytonski sporazum", kazao je Pobrić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, navedeni potezi predstavnika RS-a zadiru u stabilnost države.

Cvijanović najavila blokadu državnih institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH

"Jer je to podrivanje ustavnog poretka BiH, i to od strane državnih, odnosno entitetskih organa. Ali i oni su organi BiH u krajnjem slučaju. Da li bi pravosuđe trebalo reagirati? Naravno da bi trebalo, odnosno Tužilaštvo BiH. Da li je Tužilaštvo sposobno da reagira, to je drugo pitanje", zaključuje Pobrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije