SDA: Najave iz RS-a su klasičan oblik političkog siledžijstva

Fena
SDA: Najave iz RS-a su klasičan oblik političkog siledžijstva
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Godišnji press SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja "klasičan oblik političkog siledžijstva".

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju iz SDA.

Ambasada SAD-a: Ustavni sud BiH je konačni autoritet!

SDA poziva institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH, da se "suprostave ovakvim jednostranim potezima iz entiteta RS koji ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH".

"Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave konsensuz, uz saglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh.

Strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to u skladu sa članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma čini predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Očigledno je problem stranaka iz entiteta RS sa stranim sudijama zapravo problem s evropskim principima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju", smatraju iz SDA.

Cvijanović najavila blokadu državnih institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH

SDA također smatra da pozivi iz entiteta RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH, prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja "apsolutno neutemeljen zahtjev, i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije