Prof. Lavić o "Strateškom kompasu": Licemjerje, cinizam i neodgovornost dijela EU

8
F. V.
Prof. Lavić o "Strateškom kompasu": Licemjerje, cinizam i neodgovornost dijela EU
FOTO: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Vijeće Europske unije usvojilo je danas u Briselu dokument Strateški kompas u kojemu je Hrvatska uspjela pridobiti potporu velike većine, 23 zemlje članica za formulaciju "konstitutivnih naroda" uprkos protivljenju četiri zemlje članice.

"Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH", rekao je ranije hrvatski premijer Andrej Plenković koji je insistirao da dokument bude usvojen s tim sadržajem.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić kazao je za portal Radiosarajevo.ba kako Hrvatska bezobzirno koristi svoj status u EU i pokušava na silu nametnuti Čovića kao "legitimnog" predstavnika bosanskih Hrvata.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

"Ovo je pokušaj da se ponovo pokrenu razgovori oko Izbornog zakona BiH na premisama HDZ-ovog koncepta "konstitutivnih naroda", legitimnog predstavljanja i "evropskog puta" čiji je predvodnik Čović, pokazuje licemjerje, cinizam i neodgovornost pojedinih evropskih država koje bi prvo trebale primijeniti koncept "konstitutivnosti" u svome ustavnom poretku", izjavio je prof. Lavić za portal Radiosarajevo.ba.

To se prije svega odnosi na Hrvatsku i njezine "narodnjačke" saradnike.

"Niko u Bosni, naravno, ne treba pristati na bilo kakve ultimatume i razgovore kojima se interes države dovodi u pitanje. Gospodin Plenković može u Hrvatskoj primijeniti sve ovo što zamišlja i predlaže za Bosnu", zaključio je profesor Lavić.

Čelnici BiH trebaju pokazati snažnu odlučnost kako bi brzo dovršili ustavnu i izbornu reformu, koja je ključna za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve ostale prioritete iz Mišljenja Europske komisije radi dobivanja kandidatskog statusa.

Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokoj razini u tom pogledu", kaže se u usvojenim zaključcima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije