"Strateški kompas o BiH": Kakav je dokument danas usvojilo Vijeće EU

9
Radiosarajevo.ba
"Strateški kompas o BiH": Kakav je dokument danas usvojilo Vijeće EU
Danilo Krstanović / Ilustracija

Vijeće Europske unije usvojilo je maloprije u Briselu dokument Strateški kompas u kojemu je Hrvatska uspjela pridobiti potporu velike većine, čak 23 zemlje članica za formulaciju "konstitutivnih naroda" unatoč protivljenju tek četiri zemlje članice.

"Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH", rekao je ranije hrvatski premijer Andrej Plenković koji je insistirao da dokument bude usvojen s tim sadržajem.

"Europsko vijeće je raspravljalo o dugoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Europska unija ponavlja svoju privrženost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana.

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

Čelnici BiH trebaju pokazati snažnu odlučnost kako bi brzo dovršili ustavnu i izbornu reformu, koja je ključna za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve ostale prioritete iz Mišljenja Europske komisije radi dobivanja kandidatskog statusa. Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokoj razini u tom pogledu", kaže se u usvojenim zaključcima.

Plenković je po usvajanju tih zaključaka izjavio novinarima da je ovo "konstruktivan doprinos prijateljske i dobronamjerne zemlje koja s BiH dijeli hiljadu kilometara zajedničke granice".

Plenković je sinoć kolegama na Vijeću EU tijekom rasprave o BiH zatražio da se pozovu politički lideri u Brisel kako bi se nastavili razgovori o izbornoj reformi. Kako doznaje Večernji list BiH, EU bi se trebala angažirati na najvišoj razini da se nastave razgovori o izbornoj reformi.

"Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH. Smatramo da je na taj način cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH", kazao je hrvatski premijer, pa dodao:

"Čini mi se da smo i sa zaključcima u ponedjeljak i sa sinoćnjom raspravom gdje sam bio uvodničar i gdje je jako puno kolega interveniralo, dobili paket u dva koraka koji je snažan poticaj liderima u BiH da ulože još malo napora kako bismo ostvarili da zemlja funkcionira dobro, na dobrobit svih njenih građana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije