Nakon propalih pregovora u Sarajevu, Čović kod Plenkovića na konsultacijama

18
Radiosarajevo.ba
Nakon propalih pregovora u Sarajevu, Čović kod Plenkovića na konsultacijama
Foto: HDZ BiH / Čović i Plenković

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović u posjeti je Zagrebu gdje je održan sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na nivou ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU.

Riječ je o strateškom dokumentu sigurnosti i odbrane za
zemlje članice. U kontekstu BiH u ovome dokumentu jasno su precizirani konstitutivni narodi kao nositelji konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju
daljnje aktivnosti prema BiH.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Ovaj dokument koji usmjerava europsku vanjsku politiku
jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda. Tokom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument će biti potvrđen ispred Europskog vijeća.

"Čović je upoznao premijera Plenkovića s tokom razgovora održanim u Sarajevu. Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od strane SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda", navode iz HDZ-a BiH.

Na današnjem sastanku istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom.

Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika.

Snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu jamac je potpore EU institucija, zaključeno je na današnjem sastanku dvojice visokih političkih dužnosnika, navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije