Senadin Lavić: Treba reći „ne" svakome ko dovodi pitanje Bosnu!

21
F.V.
Senadin Lavić: Treba reći „ne" svakome ko dovodi pitanje Bosnu!
Foto: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice su definitivno pred propašću, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Inače, pregovori o modelu Izbornog zakona su ušli u završnu fazu.
Porofesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić ističe da su razgovori oko Izbornog zakona BiH određeni „etničkim premisama“.

„Koje podrazumijevaju da se država posmatra kao teritorija tri etničke grupe koje su “suverene“ i koje raspolažu s državnom teritorijom kao “plemenskom baštinom“. U takvom polaznom sklopu jasno je da država ostaje zarobljena u predstave etničko-religijskog tumačenja društvenih odnosa i onesposobljena da bude zasnovana na vladavini prava i poštivanja ljudskih prava“, tvrdi Lavić za Radiosarajevo.ba.

Ovaj napitak ima brojne prednosti protiv celulita: Potrebna su vam tri sastojka

Ovaj napitak ima brojne prednosti protiv celulita: Potrebna su vam tri sastojka

Prema njegovim riječima, u bosanskom multilateralnom, pluranom i multietničkom društvu najlogičnije je primijeniti građanski model života i političkog uređenja.

„Time će se otvoriti polje prava i slobode za sve građane Bosne, a ne samo za neke pripadnike kolektiva ili odabrane povlaštene članove etničke grupe i njihove klijente. Postavlja se pitanje zašto evropski medijatori u razgovorima oko Izbornog zakona BiH preferiraju etnički model i šta on znači za državu Bosnu i Hercegovinu? Polazište svake debate oko ovoga pitanja mora biti interes Bosne! Ako država BiH ne ostvaruje svoj razlog postojanja, svoj interes i prosperitet s ovim prijedlozima onda svako razuman mora glasno reći „NE“, rekao je Lavić.

On poručuje da, dakle, ne treba pristati na zakonska rješenja koja će produžiti agoniju etnopolitike.

„I njezinu hegemoniju u Bosni za račun velikodržavnog hegemonizma Srbije i Hrvatske koje pokušavaju kontrolirati bosanske etničke grupe i preko njih kontrolirati državu BiH. Niko u Bosni više ne smije prihvatati naloge i prijedloge domaćih i stranih “eksperata“ ako su ti prijedlozi izraz nerazumijevanja i neznanja bosanskog povijesno-političkog procesa. Bosna je iznad svega! To većina građana Bosne i Hercegovine razumije i zastupa bez obzira što se u ovome trenutku ne čuje glas te bosanske građanske većine“, zaključio je Lavić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije