Pregovori o izmjeni Izbornog zakona pred propašću?

14
F.V.
Pregovori o izmjeni Izbornog zakona pred propašću?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Politički akteri se nakon pauze vraćaju u zgradu Delegacije EU

Pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice su definitivno pred propašću, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Inače, pregovori o modelu Izbornog zakona su ušli u završnu fazu.

"Iskristalisali su predstavnici međunarodne zajednice, možda i dokument. Dokument treba vjerovatno obići centrale stranaka i da zauzmu svoje stavove. Dokument se najviše tiče SDA i HDZ", rekao je lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković nakon pregovora, prenijeli su mediji.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Ipak, prema neslužbenim informacijama, u okolnostima negodovanja bh. javnosti, medija, nevladinog sektora, građana..., Stranka demokratske akcije (SDA), prije svega, na koju je, također, vršen najsnažniji pritisak, nije u mogućnosti da prihvati rješenja koja su na stolu poput ponuđenog elektorskom modela.

Kao što je poznato, bh. javnost otvoreno sumnja u motive ponuđenih rješenja, ukazujući da ona vode ka daljnjim podjelama i nastavku kršenja građanskih prava u BiH, te da su to, zapravo, „prepakovani“ zahtjevi HDZBiH.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i i Željko Komšić, lider Demokratske fronte danas su uputili zajedničku izjavu javnosti u kojoj pozivaju „međunarodne medijatore pregovora o reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele“.

S druge strane, utisak pojedinih pregovarača je da je HDZBiH ovaj put, mnogo više nego u Neumu, reterirao i popustio u pogledu svojih ranijih maksimalističkih zahtjeva, no nisu bili spremni na kompromis u pogledu smanjenja ovlasti Doma naroda FBiH. S druge strane, stranke sa sjedištem u Sarajevu po svemu sudeći ne vjeruju HDZ-u BiH koji je proteklih godina gotovo paralizirao političke procese u Federaciji BiH i nerijetko otvoreno paktirao sa Miloradom Dodikom i ruskim faktorom protiv držvave BiH.

Podsjetimo, u međuvremenu posebni američki predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je rekao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) definitivno za elektorski način biranja u Bosni i Hercegovini.

Escobar je dodao da "ne žele ponovno otvoriti Dayton".

"Dayton znači jedna zemlja, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što želimo učiniti jeste stvoriti funkcionalniji izborni sistem i funkcionalniji ustavni sistem, što bi omogućilo zemlji da funkcionira više kao država. Ono što trebamo su ograničeni koraci u tom pravcu. Ograničena ustavna reforma i izborna reforma, što jeste trenutno na stolu", izjavio je Ecobar za Al Jazeeru Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije