Pristižu oklopna vozila EUFOR-a, sutra i borbeni avioni prelijeću iznad BiH

7
Radiosarajevo.ba
Pristižu oklopna vozila EUFOR-a, sutra i borbeni avioni prelijeću iznad BiH
Foto: Twitter / Istraga.ba / Dolazak novih snaga EUFOR-a

Novopristigle snage EUFOR-a pripremaju se za pojačane operativne patrole za podršku partnerima u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Misije EUFOR Althea.

EUFOR je objavio i video na kojem se mogu vidjeti nove snage u EUFOR-a u pokretu, a pokrete su ovih dana primijetili i mediji.

Tako su danas na društvenim mrežama objavljene fotografije oklopnih vozila ovih vojnih snaga kako pristižu u Bosnu i Hercegovinu.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Također, francuski borbeni avioni prelijetat će nebo iznad BiH od ponedjeljka, 7. marta.

Portal Radiosarajevo.ba doznaje da francuski nosač aviona "Charles de Gaulle" trenutno provodi operativnu obuku u Sredozemnom moru, a od 7. marta, njegovi borbeni avioni Rafale obavljat će prelete iznad zapadnog Balkana, uključujući i BiH kao podrška EUFOR-u.

Inače, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea) koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, bit će raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je ranje iz EUFOR-a.

Dodajmo još kako su iz EUFOR-a ranije upozorili kako bi "pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini".

"Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", saopćio je ranije EUFOR.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije