Zvizdić razgovarao sa komandantom štaba EUFOR-a: Važan je mir u BiH

1
Fena
Zvizdić razgovarao sa komandantom štaba EUFOR-a: Važan je mir u BiH
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je s komandantom štaba EUFOR-a u BiH, generalom Antonom Wesselyem razgovarao o sigurnosnoj situaciji u BiH, kao i podršci EUFOR-a, koji je najvažnija karika za prevenciju bilo kakvih destabilizirajućih procesa.

"Razgovor s generalom Wesselyem bio vrlo korektan i konstruktivan. EUFOR je bio i ostaje jedna od najvažnijih karika za prevenciju bilo kakvih procesa koji bi mogli destabilizirati BiH, kao i za očuvanje mira i stabilnosti i u BiH, a samim tim i zapadnog Balkana", kazao je Zvizdić, navodeći da je to posebno značajno u ovom trenutku.

Nama u BiH, podcrtao je, neophodan je mir i stabilnost kako bi mogli nastaviti s realizacijom dva ključna vanjskopolitička prioriteta, a to su evropske integraicje i NATO integracije.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Neophodno je, dodao je, osigurati prosperitet i pokušati sačuvati i zadržati mlade ljude da ne napuštaju BiH.

"U tom smislu i dalje smatram da je jako važno da se razmotri opcija ubrzanog prijema BiH u NATO savez, a kao prethodni korak, mogućnost raspoređivanja NATO vojnika na nekoliko ključnih tačaka u BiH, s fokusom na Brčko distrikt i svakako, potreba da BiH po skraćenoj proceduri, jer to smo zaslužili, dobije kandidatski status, čime bi bila trajno postavljena na tračnice koje vode ka evropskim integracijama", istakao je Zvizdić.

Dakle, pojasnio je, BiH je već prošla ono što u ovome trenutku prolazi Ukrajina - tešku agresiju, razaranje i ubijanje civila.

"S tog aspekta i Ukrajina, koja se nalazi u ovoj situaciji, i BiH koja je prošla tu agresiju, zaslužuju da po skraćenoj proceduri dobiju kandidatski status i da to bude stav i poruka EU da i BiH i Ukrajina pripadaju porodici modernih evropskih država, da pripadaju EU", poručio je predsjedavajući Zvizdić.

To je jako važna poruka za sve građane BiH, dodao je, i bila bi izuzetno važna da se očuva mir i stabilnost u BiH.

"Ovih dana, svjedočimo novim, incidentnim situacijama u Predsjedništvu BiH. Projekti separatizma, teritorijalnih pretenzija na BiH su, očito, još uvijek živi i zato moraju biti zaustavljeni. Takve intencije moraju biti prekinute. BiH mora imati potpuni mir, stabilnu situaciju, kako bi omogućila normalan, miran i prosperitetan život svojim građanima", kategoričan je Zvizdić.

Shodno tome, u petak je zakazao i sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH a centralna tema će biti ponašanje institucija BiH u vezi sa agresijom na međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

Zvizdić je izrazio nadu da će svi zastupnici, kako je kazao, imati dovoljno i hrabrosti i mudrosti, ljudskog dostojanstva i svijesti o onome što se dešava u Ukrajini, a što jako podsjeća na ratna dešavanja u bh. gradovima, posebno Sarajevu, da podržimo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Također, dodao je i da se omogući da izbjeglice iz Ukrajine dolaze u BiH i da im se pošalje svaka vrsta pomoći, a to bi u ovom trenutku bilo izuzetno važno.

"Važno je biti na pravoj strani historije u ovom momentu. Očekujem da će u petak biti takve odluke i zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH", zaključio je Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije