Zvizdić održao sastanak sa Guterresom: UN može pomoći BiH...

1
Radiosarajevo.ba
Zvizdić održao sastanak sa Guterresom: UN može pomoći BiH...
Foto: PS BiH / Denis Zvizdić i Antonio Guterres

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Tokom susreta predsjedavajući Zvizdić zahvalio se Guterresu na uspješnom vođenju Ujedinjenih naroda u posebno složenom vremenu opterećenom pandemijom i novim izazovima koje karakteriziraju nepredvidivost i nesigurnost.

Dr. Zvizdić upoznao je generalnog sekretara Ujedinjenih naroda sa aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji. Osvrnuo se na probleme oko antiustavne blokade rada državnih institucija BiH. Rekao je da su zaustavljeni svi procesi ekonomskog napretka, jačanja vladavine prava i pozitivni koraci koje je BiH u prethodnom periodu napravila na putu ka evropskim i NATO integracijama.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Dr. Zvizdić govorio je i o aktivnostima bh. entiteta RS na otimanju nadležnosti od države i o pokušaju prisvajanja državne imovine i naglasio da nema kompromisa kada se govori o državnoj imovini jer je Bosna i Hercegovina jedini njen nasljednik.

Naglasio je i da je trenutna situacija u BiH izuzetno teška i da nečinjenje u sprečavanju nastavka antiustavnog djelovanja pojedinaca iz entiteta RS može biti razlog kašnjenja u pravovremenom djelovanju. Govorio je i o negiranju genocida u Srebrenici od strane zvaničnika entiteta RS i naglasio da je zločin genocida presuđen na međunarodnim sudovima i da je jasno definiran u zakonima i u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Tokom razgovora, dr. Zvizdić istaknuo je spremnost Bosne i Hercegovine za puni doprinos rješavanju svih pitanja unutar Ujedinjenih naroda, od prevencije sukoba do snažnije promocije ljudskih prava.

Održan sastanak u New Yorku  - undefined

Foto: PS BiH: Održan sastanak u New Yorku

“U Bosni i Hercegovini smo uvjereni kako samo snažni Ujedinjeni narodi mogu pomoći da se kolektivno suočimo sa ljudskim patnjama uzrokovanim konfliktima, siromaštvom, nedostatkom hrane, pandemijama i epidemijama, klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama”, rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres tokom razgovora rekao je da Ujedinjeni narodi prate i snažno podržavaju euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BIH pri Ujedinjenim narodima, ambasador Sven Alkalaj, navodi se u saopćenju Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije