Počelo raspoređivanje dodatnih snaga EUFOR-a: "Ovo mnogo znači za sigurnost BiH"

4
F.V.
Počelo raspoređivanje dodatnih snaga EUFOR-a: "Ovo mnogo znači za sigurnost BiH"
Foto: Twitter/ EUFOR / Počelo raspoređivanje dodatnih snaga

Novopristigle snage EUFOR-a pripremaju se za pojačane operativne patrole za podršku partnerima u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Misije EUFOR Althea.
EUFOR je objavio i video na kojem se mogu vidjeti nove snage u EUFOR-a u pokretu, a pokrete su danas primijetili i mediji.

Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea) koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, bit će raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je ranje iz EUFOR-a.

Značaj raspoređivanja novih snaga

Iz EUFOR-a su tada naveli kako bi „pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini“.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

„Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, saopćio je ranije EUFOR.

Vojnopolitički analitičar Neven Kazazović smatra da dolazak novih snaga EUFOR-a znači mnogo za sigurnost BiH.

„Čak je krenulo prilično nenajavljeno, kad se počelo pričati o eventualnom prodoru Rusije na Balkan. Te snage sigurno da će pojačati sigurnost u BiH. Čak je najavljeno, dato doznanja da one mogu biti povećane na 3.500 ljudi. Treba imati u vidu da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg spomenu BiH, što znači da može doći do raspoređivanja NATO trupa u BiH“, kazao je Kazazović za Radiosarajevo.ba.

Neven Kazazović - undefined

Foto: N1: Neven Kazazović

Prema njegovim riječima, bitno je da se među ovih 1.100 vojnika koji će se sada nalaziti u BiH dolaze austrijski, bugarski, rumunski i vojnici drugih zemalja.

„To su i vojnici NATO-a. Neće njih njihove zemlje ostaviti „na suhu“, ako dođe do nekakvog zaoštravanja situacije, mada ja vjerujem da neće doći“, rekao je Kazazović.
Nadalje, Kazazović u svemu vidi utjecaj na političke procese u BiH.

„Nije samo riječ o vojnoj, nego i o političkoj komponenti i očigledno da se satavovi nekih koji su u BiH izazivali modifikuju, odnosno prilagođavaju situaciji. Vidimo da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović potpuno korigovao svoj stav. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je dozvolio da Srbija u UN-u glasa za sankcije u Rusiji. Dodik je ostavljen prilično sam i on se, također, prilagođava situaciji, poziva izbjeglice, pomaže Ukrajini itd“, zaključio je Kazazović.

Dodatna pojačanja

Inače, snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1.100. To osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

"Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja", navode iz EUFOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije