Preživjeli iz Ahmića pisali Nerminu Nikšiću: "Javno se ogradite od izjave Sanje Vlaisavljević"

17
Radiosarajevo.ba
Preživjeli iz Ahmića pisali Nerminu Nikšiću: "Javno se ogradite od izjave Sanje Vlaisavljević"
Foto: PrtScr / Preživjeli iz Ahmića poslali su jasnu poruku

Ministrica za kulturu i sport Federacije Bosne i Hercegovine Sanja Vlaisavljević (HDZ) iznijela je jučer sramotan stav o ratnim zločincima. 

Naime, tokom gostovanja na televiziji, Vlaisavljević je izjavila kako ratne zločince treba rehabilitovati, te je dodala kako to više nisu zločinci, kada odsluže kaznu?! Na pitanje voditeljke o sličnom stavu predsjednice FBiH Lidije Bradare, Vlaisavljević je izjavila kako je Bradara rekla odličnu stvar. 

Nizu (opravdanih) kritika priključila se i ona koju su uputili iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja žrtava 16. april Ahmići

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Naime, iz ovog udruženja poslali su pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću koje objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani premijeru, obraćamo Vam se ispred udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja žrtava 16. april Ahmići, nakon sramne izjave predsjednice FBiH kojom je javno negirala presude MKSJ i veličala presuđenog ratnog zločinca, danas je ministrica u Vašoj Vladi Sanja Vlaisavljević, javno podržala i veličala presuđene ratne zločince, praktično negirajući presude i podržavajući stav predsjednice FBiH.

Zahtjev se odnosio na televizijski intervju od 10. marta u kojem je predsjednica Bradara ponovila da se ne odriče svojih prijatelja, uključujući i bosansko-hrvatskog ratnog zločinca Darija Kordića.

Skandalozna izjava Sanje Vlaisavljević: 'Ratne zločince treba rehabilitovati'

Skandalozna izjava Sanje Vlaisavljević: 'Ratne zločince treba rehabilitovati'

Zaključila je da je Kordić nakon odsluženja kazne "očito prestao biti osuđenik za ratne zločine". MKSJ je presudio da je masakr u Ahmićima (ubistvo 116 civila, uglavnom staraca, žena i djece) 16. aprila 1993. godine zločin protiv čovječnosti.

Dario Kordić, jedan od zapovjednika ove akcije (jedan od vodećih političara i članova najviših struktura Herceg Bosne), osuđen je na 25 godina zatvora. Pušten je prije isteka zatvorske kazne (odslužio 17 godina) u junu 2014. kada ga je u Busovači dočekao cijeli politički vrh HDZ-a BiH, uključujući i Lidiju Bradaru.

Mi nakon ovog izvještaja očekujemo da visoki predstavnik smijeni predsjednicu Federacije BiH. Izjave Vaše ministrice na dan prezentiranja ovog izvještaja u UN-u je izrugivanje pravdi i istini, potkopavanje mira, direktan napad na žrtve, ali i negiranje presuda MKSJ.

Od Vas tražimo da se javno ogradite od izjave ministrice i poduzmete mjere i radnje u cilju zaštite Ustavnog poretka i mira FBiH i BiH i da kao premijer FBiH zaštitite nas žrtve zločina od negiranja i veličanja zločina i zločinaca. U protivnom, smatrati ćemo da je stav ministrice i stav Vlade na čijem ste Vi čelu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije