Žrtve iz Ahmića poručuju Lidiji Bradari: 'Ratni zločinci poput Kordića nisu evropske vrijednosti'

13
Radiosarajevo.ba
Žrtve iz Ahmića poručuju Lidiji Bradari: 'Ratni zločinci poput Kordića nisu evropske vrijednosti'
Foto: HDZ BiH / Lidija Bradara, Dario Kordić i Dragan Čović

Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. april” Ahmići oštro je osudilo pokušaj predsjednice FBiH Lidije Bradare (HDZ) da izjavom kako “osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin92-95”, amnestira odgovornost Daria Kordića za ratne zličine počinjene u srednjoj Bosni. 

Njihovo saopšćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovakvim izjavama daje se primjer mladima da se zločin isplati, da zločinac postane mit i mučenik u svome narodu čime se motivišu budući zločinci. Zato je njena izjava, kako god je kriminogena na što treba reagovati Visoki predstavnik u BiH, ona je nadasve itekako opasna upravo što može motivisati neke buduće zločine nad Bošnjacima. Očigledno da vođe Hrvata ne žele katarzu i da ne poštuju žrtve.

Vučićev nasljednik: 'Ja nikad neću moći razumjeti Srbe koji odlaze na more u Hrvatsku'

Vučićev nasljednik: 'Ja nikad neću moći razumjeti Srbe koji odlaze na more u Hrvatsku'

To o njima govori, ali bi g.din Schmit morao reagovati na veličanje ratnih zločinaca i radi budućnosti sankcionisati promotore ratnih zločinaca u ovom slučaju visokopozicionirane političarke koja nam sa pozicije predsjednice FBiH ukazuje na evropske vrijednosti. Ratni zločinci nisu evropske vrijednosti.

Podsjećamo, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina.

Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine. Tada mu je priređen doček u Busovači gdje su ga dočekali predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Lidija Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije