Osuđenik za ratne zločine u Ahmićima: Gdje je danas i šta radi Dario Kordić?

7
Radiosarajevo.ba
Osuđenik za ratne zločine u Ahmićima: Gdje je danas i šta radi Dario Kordić?
Foto: EPA - EFE / Dario Kordić

Danas se obilježava dugih i bolnih 30. godina otkako je počinjen masakr u selu Ahmići pored Viteza. Zločin koji je zgozio svijet...

Bilo je posve jasno da je riječ o civilima, ali to pripadnike HVO-a nije zaustavilo u provođenju masakra. Cijeli Ahmići su zapaljeni i razoreni, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija.

Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju, te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, najvjerojatnije bacačima plamena.

Nova reakcija na incident kojeg je navodno napravila Sebija Izetbegović na KCUS-u

Nova reakcija na incident kojeg je navodno napravila Sebija Izetbegović na KCUS-u

Ezan kao znak za napad

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, pripadnici jedinica za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Džokeri" i "Maturice" izvršili su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Kordić osuđen na 25 godina zatvora

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su predsjednik ondašnjeg HDZ-a BiH Dario Kordić, Vladimir Šantić i Drago Josipović. Kordić je osuđen na 25 godina zatvora, Šantić na 18 i Josipović na 12 godina.

Kada je početkom 1993. započeo rat HVO-a i Armije BiH, Kordić je kao ključni političar bh. Hrvata srednje Bosne sudjelovao u nizu odluka koje su rezultirale svirepim ratnim zločinima nad Bošnjacima, od čega je najpoznatiji pokolj civila u selu Ahmićima.

Da se ne zaboravi: Počelo obilježavanje 30. godišnjice od masakra u Ahmićima

Da se ne zaboravi: Počelo obilježavanje 30. godišnjice od masakra u Ahmićima

Vojne snage kojima je Kordić bio politički lider su u Lašvanskoj dolini počinile niz ratnih zločina te je 1995. u Haagu optužen zbog teškog kršenja međunarodnog prava, odnosno zločina počinjenih bošnjačkim stanovništvom u gradovima, selima i zaseocima Lašvanske doline.

Tuđman '97. izručio Kordića Haagu

Franjo Tuđman isprva nije htio izručiti Kordića Haagu, što je samo jedan u nizu primjera politike zaštite optuženih za ratne zločine koju su provodili Tuđman i njegov ministar obrane Gojko Šušak, ali je u septembru 1997. ipak popustio međunarodnim pritiscimam te Kordića i još devet bosanskohercegovačkih Hrvata poslao u Haag.

Kordić se prije polijetanja aviona iz Splita okupljenim novinarima obratio pun nacionalnog ponosa: "Skupina Hrvata iz središnje Bosne jutros dragovoljno odlazi u Haag. Čiste savjesti pred Bogom i hrvatskim narodom, dokazati svoju nedužnost u interesu cjelokupnog hrvatskog naroda i države, koja je izložena pritiscima međunarodne zajednice.

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Mi smo kao građani Federacije Bosne i Hercegovine i hrvatski državljani došli u Republiku Hrvatsku i dragovoljno se predali hrvatskim vlastima, imajući povjerenja da će predsjednik Tuđman i hrvatska vlada biti jamstvo pravednoga i brzog postupka pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Izdržat ćemo sve ovo, kao što smo sve do sada i vratiti se uzdignute glave!"

Kordić je na kraju suđenja proglašen krivim za kršenje zakona ratovanja, teška kršenja Ženevske konvencije i zločine protiv čovječnosti. Nikad nije priznao krivicu ili izrazio kajanje zbog smrt civila za koju je odgovoran.

Kordić postao magistar teologije, gostuje po crkvama, ide na Hod za život

Kordić je 2014. oslobođen nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu i magistrirao je teologiju. Mnogima je i danas uzor jer ga zovu na predavanja.

Tužna godišnjica: Kolona sjećanja krenula sa mezarja prema Ahmićima

Tužna godišnjica: Kolona sjećanja krenula sa mezarja prema Ahmićima

Kordić je godinama redovito gost na Hodu za život, gdje hoda "za život nerođene djece", a odgovoran je za smrt tromjesečne bebe u Ahmićima. Studentima u Zagrebu je 2019., u organizaciji studentskog kapelana don Damira Stojića, održao predavanje "Bog iza rešetaka". Osim toga, ovaj osuđeni ratni zločinac redovito drži predavanja i po crkvama, ljubi krunice...

Index je 2019. pitao Kordića od čega živi, na što nije konkretno odgovorio. "Bog i moja obitelj znaju od čega ja živim. O tome sam govorio negdje u svjedočanstvima. Moglo se čuti gdje se željelo. Želim vam božji blagoslov i blagoslivljam vas i sve koji dobronamjerno pišu o meni i o mojoj obitelji", rekao je Kordić za Index 2019. godine.

Dežulović o Kordiću

Novinar Boris Dežulović je prošle godine objavio status na Facebooku u kojem se osvrnuo na Kordićevo pojavljivanje na Hodu za život. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Počela komemoracija: Britanski vojnici i ove godine se vratili u Ahmiće

Počela komemoracija: Britanski vojnici i ove godine se vratili u Ahmiće

"- 7 tjedana od začeća zijeva
- 8 tjedana od začeća štuca
- 9 tjedana od začeća sisa palac
- 12 tjedana od začeća smije se
- 38 tjedana od začeća rodi se
- 51 tjedan od začeća zaplače u kolijevci kad pripadnici HVO-a s krunicama na uniformama banu u kuću i rafalima iz automatskog oružja poubijaju majku, oca, šestogodišnju sestru i osmogodišnjeg brata, poliju ih benzinom i zapale, pa ga vojnici čuju kako plače i vrate se da ubiju i zapale i njega i kolijevku i cijelu kuću
- 1512 tjedana od začeća na zagrebačkom Hodu za život nerođene djece ponosno stupa Dario Kordić, ratni zločinac pravomoćno osuđen zbog ubojstva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, od kojih trideset dvije žene i jedanaestoro djece, a među njima osmogodišnjeg Elvisa, šestogodišnje Šuhrete i njihovog brata Seje Ahmića, bebe stare tri mjeseca i dva dana".

- 7 tjedana od začeća zijeva - 8 tjedana od začeća štuca - 9 tjedana od začeća sisa palac - 12 tjedana od začeća smije...

Posted by Boris Dežulović on Monday, May 16, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije