Predstavnički dom usvojio usaglašeni budžet

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom usvojio usaglašeni budžet
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Predstavničkog doma

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je usaglašeni tekst budžeta koji je ranije danas usvojila Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH. 

Usaglašeni tekst je usvojen sa 23 glasa ZA i osam protiv, bez suzdržanih. Postojala je i opća i entitetska većina. Uskoro će se usaglašeni tekst naći i pred delegatima u Domu naroda kako bi se proces donošenja budžeta za ovu godinu konačno finalizirao.

Usaglašeni tekst budžeta treba da usvoji i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čija je sjednica planirana za srijedu.

Podsjetimo, Predstavnički dom usvojio je budžet u jednom tekstu, a Dom naroda u drugom, s obzirom da su usvojeni različiti amandmani. Stoga je ovaj najvažniji finansijski dokument morao ići na usaglašavanje. 

Zajednička komisija za usaglašavanje budžeta, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, usaglasila je danas tekst Zakona o budžetu. Prihvatili su onaj budžet kakav je usvojio Dom naroda.

To znači da u budžet nije ugrađen amandman koje je usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Također, dio budžeta nije ni ono što je usvojilo Predsjedništvo BiH, a to je da se kapitalni izdaci Parlamenta BiH umanjuju za 754.000 KM.

Inače, od usvajanja budžeta zavisi održavanje lokalnih izbora u BiH 15. novembra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije